Koploper Arsenal swingt, goal Van Persie niet voldoende

Arsenal heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies dat Liverpool eerder op de zaterdag leed bij Newcastle United. De Londenaren wonnen van Norwich City en zijn nu alleen koploper. Robin van Persie scoorde, maar Manchester United speelde gelijk.

Arsenal-Norwich City 4-1
De manier waarop Arsenal in eigen huis na achttien minuten op voorsprong kwam, was van grote schoonheid. Een Barcelona-achtige aanval werd opgezet door Santi Cazorla. Via een dubbele één-twee tussen Jack Wilshere (foto rechts) en Olivier Giroud, waarbij vooral het tweede tikje van de Fransman geniaal was, kon de Engelse middenvelder de score openen.

Namens Norwich, waar Ricky van Wolfswinkel vanwege een blessure ontbrak, was Leroy Fer met een afstandsschot dicht bij de gelijkmaker. Doelman Wojciech Szczesny had een antwoord in huis. Na een klein uur besliste Mesut Özil het duel. De Duitse middenvelder was net op tijd hersteld van fysieke ongemakken om aan te treden in het duel met Norwich en knikte een sublieme voorzet van – opnieuw – Giroud binnen.

Jonathan Howson bracht met de aansluitingstreffer vanaf achttien meter (na slecht uitverdedigen van Per Mertesacker) nog wel de spanning terug. Aaron Ramsey maakte met de 3-1 een einde aan alle spanning, Özil maakte er zelfs nog 4-1 van.

Arsenal, dat nu aan kop gaat in de Premier League, heeft met negentien punten uit acht duels twee punten voorsprong op Liverpool en Chelsea. Norwich blijft op de achttiende plaats staan.

Manchester United - Southampton 1-1
Manchester United (de nummer negen in de Premier League) had 25 minuten nodig om op 1-0 te komen tegen het prima presterende Southampton (nummer vier). Wayne Rooney kon een schitterende pass van wonderkind Adnan Januzaj niet verzilveren, maar in de rebound scoorde Robin van Persie wél.

Hij passeerde keeper Arthur Boruc waarna hij de bal beheerst langs de inglijdende verdediger Dejan Lovren schoof. Direct daarna trof Rooney ook nog de lat, maar United ging met een 1-0 voorsprong de rust in. Die leek na een uur verdubbeld te worden, maar de goal van Rooney (op aangeven van Van Persie) werd wegens buitenspel afgekeurd.

Lange tijd leek de treffer van Van Persie derhalve de winnende te worden, maar vlak voor tijd frommelde Lovren na een hoekschop via Adam Lallana de bal achter David de Gea, waardoor Manchester United (na de 2-1 nederlaag tegen West Bromwich Albion) wéér niet won in eigen huis.

Chelsea – Cardiff City 4-1
Door een misverstand tussen doelman Petr Cech en verdediger David Luiz kwam Chelsea al na tien minuten op achterstand. Ramires speelde na een verre uittrap van Cardiff-doelman David Marshall naar Luiz, die zomaar liet lopen voor Cech, maar Jordan Mutch kon de bal oppikken. Met een handig wippertje passeerde hij Cech, die zo zijn driehonderdste Premier League-duel slecht begon. Zijn 146ste clean sheet zou het in ieder geval niet worden.

Door een controversiële goal kwam Chelsea na ruim een half uur langszij. Goalie Marshall lette niet op met de bal in zijn handen en stuiterde het speeltuig op de grond. Hij had evenwel buiten Samuel Eto'o gerekend. De Kameroener ontfutselde hem de bal op reglementaire wijze en bracht even later Eden Hazard in stelling. De Belg kon van dichtbij de 1-1 maken. In het laatste half uur liep Chelsea definitief weg bij Cardiff.

Eerst maakte Eto'o zelf zijn debuutdoelpunt voor Chelsea. Hij schoot na een goede passeeractie de bal knap in de korte hoek (foto boven). Oscar en Hazard maakten in het laatste kwartier aan alle twijfel een einde. Manager José Mourinho blijft door de zege nog altijd ongeslagen in thuisduels op Stamford Bridge, verdeeld over zijn twee periodes als trainer van de Londenaren. Die reeks beslaat al 64 optredens. Mourinho haalde zelf overigens het einde van de wedstrijd niet. Hij werd vanwege aanmerking op de leiding naar de triubune gestuurd.

Everton – Hull City 2-1
Everton, waar John Heitinga niet eens bij de wedstrijdselectie zat, kwam al na acht minuten op voorsprong via Kevin Mirallas. De Belg ramde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied via de paal achter Hull-keeper Allan Mc Gregor.

De Tigers kwamen na een klein halfuur echter alweer op gelijke hoogte via een kiezelhard schot van dichtbij van Yannick Sagbo. De Franse aanvaller was op de bank begonnen, maar moest kort voor zijn goal de geblesseerde Danny Graham komen vervangen.

Na een uur maakte ex-Ajacied Steven Pienaar vervolgens zijn rentree na langdurig blessureleed en hij liet zich meteen gelden. Met zijn eerste balcontact zorgde hij een paar seconden na zijn invalbeurt voor de 2-1 overwinning voor The Toffees.

Swansea City – Sunderland 4-0
Bij Swansea City stonden doelman Michel Vorm, middenvelder Jonathan de Guzman en spits Wilfried Bony in de basis, terwijl verdediger Dwight Tiendalli negentig minuten op de bank bleef. In een verder vrij matige eerste helft was Sunderland-spits Steven Fletcher nog het dichtst bij de openingsgoal, namens Swansea mikte De Guzman een vrije trap maar net naast het doel.

De thuisploeg drong na rust sterk aan, kansen voor Michu en Bony verdwenen nog over het Sunderland-doel maar vervolgens besliste de formatie van manager Michael Laudrup het duel op meer dan overtuigende wijze. Via een eigen doelpunt van verdediger Philip Bardsley kwamen The Swans op 1-0, waarna De Guzman er met een prachtgoal vrijwel direct daarna 2-0 van maakte.

Bony schoot na 65 minuten vanaf de penaltystip de 3-0 binnen (foto boven), waarmee hij het duel definitief in het slot gooide. Chico Flores verzorgde met zijn 4-0 uit een corner van De Guzman het slotakkoord.