Januzaj moet Van Persie aan topscorerstitel helpen

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de achtste speelronde is dat het duel tussen Manchester United en Southampton van zaterdagmiddag (16.00 uur).

Januzaj moet Van Persie aan topscorerstitel helpen

Manchester United

Klassering: negende plaats (tien punten uit zeven duels)
Vorm: V-W-V-V-W

Manchester United heeft slechts drie punten meer verzameld dan nummer achttien Norwich City. De seizoenstart als slecht kwalificeren is dan ook een behoorlijk understatement. Dat Sir Alex Ferguson in zijn afscheidsjaar met de huidige selectie de titel veroverde is met terugwerkende kracht een ongekende prestatie. De nieuwe man op Uniteds trainersstoel moet duidelijk nog wennen aan de krachten die tegenwoordig op hem inwerken: het managen van Everton is heel wat anders dan het managen van een wereldwijd imperium.

De wisselende resultaten tijdens de eerste zeven speelronden hebben één ding wel duidelijk gemaakt: de Mancunians hebben vers bloed nodig, spelers die het niveau opkrikken en de strijd om een basisplaats heviger maken. De echte voetballers van wereldklasse zijn op Old Trafford op één hand te tellen. Robin van Persie en Wayne Rooney behoren tot dat rijtje en de rest doet gewoon mee.

Uitgelicht
Daarom werd het optreden van de achttienjarige Adnan Januzaj anderhalve week geleden in het uitduel met Sunderland zo luid bejubeld. Het zorgde direct voor nieuwe elan en energie in Manchester. Een potentiële topvoetballer, yes! De linkermiddenvelder heeft volgens Moyes de potentie een van de smaakmakers van het elftal te worden. Met Ryan Giggs treft Januzaj een icoon die hem mooi wegwijs kan maken in het topvoetbal. Andersom is zijn doorbraak een cadeau voor Moyes en United. Naar een opvolger van de Welshman, die dit seizoen als speler-trainer actief is bij United, was de club sowieso al jaren op zoek.

Southampton

Klassering: vierde plaats (veertien punten uit zeven duels)
Vorm: G-V-G-W-W

De grootste surprise in de Premier League is misschien de voorlopig vierde plaats van Southampton. Het ontslag van trainer Nigel Adkins begin dit kalenderjaar riep aanvankelijk veel weerstand en onbegrip op, maar die geluiden zijn inmiddels volledig verstomd. Onder de nieuwe manager Mauricio Pochettino  hebben The Saints zich een aantrekkelijke speelstijl aangemeten.

De opleving loopt bovendien synchroon met de doorbraak van enkele piepjonge talenten uit de eigen academie.  Southampton voetbalde zich naar de vierde plaats met vier achttienjarigen in de basisopstelling. Het bevestigt de reputatie van de club als talentenfabriek van Engeland: onder anderen Theo Walcott, Gareth Bale en Alex Oxlade-Chamberlain genoten er hun opleiding.

De huidige vierde plaats is ook te danken aan de waterdichte defensie. Met twee tegentreffers in zeven duels heeft Southampton de minst gepasseerde van de Premier League. Daarin is voorlopig geen plek voor de voormalige Eredivisie-krachten Jos Hooiveld en Maya Yoshida.

Uitgelicht
Voorin blijkt Pablo Osvaldo een prima aanwinst. De Italiaan functioneert uitstekend in een tandem met cultheld Rickie Lambert, die zich als fabrieksarbeider en spits in de lager Engelse divisies opwerkt tot international.

Onderlinge historie

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
31/01/2004 Manchester United - Southampton 3-2 Premier League
04/12/2004 Manchester United - Southampton 3-0 Premier League
15/05/2005 Southampton - Manchester United 1-2 Premier League
02/09/2012 Southampton - Manchester United 2-3 Premier League
30/01/2013 Manchester United - Southampton 2-1 Premier League

Bekijk hier al onze video's