Koeman wint weer niet, Arsenal verslaat Van Aanholt en Lens

Tijdens de vijftiende speelronde van de Premier League was er wisselend succes voor de Nederlanders. Ronald Koeman kwam met Southampton niet langs het Aston Villa van Leandro Bacuna, Patrick van Aanholt en Jeremain Lens verloren met Sunderland van Arsenal, terwijl Nathan Aké met Watford van Norwich City won.

Southampton – Aston Villa 1-1
Koeman maakt niet de meest glorieuze week van zijn tijd als Southampton-manager mee. Vorige week zaterdag ging zijn ploeg met 3-1 onderuit tegen Manchester City en midweeks ging het League Cup-duel met Liverpool met 6-1 (!) verloren. Zaterdag volgde een teleurstellend gelijkspel tegen Aston Villa.

Met Jordy Clasie en Cuco Martina op de bank en Virgil van Dijk in de basiself delfden The Saints het onderspit tegen hekkensluiter Villa. Een goal van Villa-captain Joleon Lescott (foto) – hij tikte de bal binnen na een laag voorgegeven hoekschop – leidde een lastige middag in voor de thuisploeg in het eigen St. Mary's Stadium.

Virgil van Dijk kijkt toe hoe Oriol Romeu bij een corner de ploeg van Ronald Koeman nog een punt bezorgde.

Invaller Oriol Romeu redde het vege lijf van Southampton door in de 73ste minuut nog de gelijkmaker te laten aantekenen. Dat deed de 24-jarige Spanjaard op een vrijwel identieke wijze als Lescott. Ook de defensieve middenvelder van de thuisclub tikte binnen uit een door vrijwel iedereen gemiste hoekschop vanaf de linkerflank en daarmee tekende hij voor de eindstand.

Southampton blijft door het 1-1 gelijkspel als nummer twaalf hangen in de grijze middenmoot van de Premier League, met 21 punten uit de eerste vijftien speelronden. The Villans – waar linksback Bacuna na 77 minuten naar de kant ging - blijven de nummer twintig, met zes punten.

Arsenal - Sunderland 3-1
Lens en Van Aanholt hebben mede door toedoen van Mesut Özil niets overgehouden aan het bezoek aan het Emirates Stadium. Özil was dit seizoen al elf keer de aangever bij een Arsenal-doelpunt in de Premier League en de Duitser nam ook tegen Sunderland een assist voor zijn rekening. Ditmaal was het Joel Campbell die profiteerde van de vrijgevigheid van de spelmaker. De Costa Ricaan schoof de bal voorbij doelman Costel Pantilimon en tekende zo voor de openingstreffer.

Joel Campbell, maker van het eerste Arsenal-doelpunt, duelleert met Patrick van Aanholt.

Olivier Giroud was vlak voor rust de grote schlemiel door doelman Petr Cech te passeren en Sunderland, waar Van Aanholt in de basis begon en Lens als invaller fungeerde, zo aan de gelijkmaker te helpen. De Franse spits herstelde de schade in de 63ste minuut hoogstpersoonlijk. De aanvaller toonde zich uiterst alert bij een voorzet van Nacho Monreal en kopte raak in de korte hoek. Omdat Aaron Ramsey ook nog scoorde klimmen The Gunners dankzij de eerste competitiezege sinds drie duels naar plek twee. Sunderland blijft in de problematische zone als nummer zeventien.

Watford – Norwich City 2-0
Aké en Steven Berghuis, die niet bij de wedstrijdselectie zat, werden dit seizoen ook al als degradatiekandidaat betiteld. Vooralsnog bivakkeert de ploeg van manager Quique Sánchez Flores echter knap in de middenmoot. Troy Deeney scoorde na een half uur uit een penalty in zijn vierde competitieduel op rij. Odion Ighalo gaf de tweede zege op rij met zijn negende competiegoal in de extra tijd wat meer cachet. The Hornets staan gedeeld negende, collega-promovendus Norwich is zestiende.

West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur 1-1
Dele Alli keerde na zijn afwezigheid in het duel met Chelsea terug in het basiselftal van Tottenham Hotspur en zijn rentree ging allerminst onopgemerkt voorbij. De Engelse middenvelder opende na een kwartier al de score op bezoek bij West Bromwich Albion. De thuisploeg toonde veerkracht en kwam via James McClean nog voor rust terug: 1-1. Na rust kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, waardoor de Londenaren een veertiende wedstrijd aan hun reeks zonder nederlaag in de competitie toevoegden.