Koeman gaat Europa in, West Ham nog afhankelijk van United

Southampton-manager Ronald Koeman is al zeker van deelname aan de voorronde van de Europa Leage door een eclatante thuiszege op Crystal Palace. West Ham United loopt Europees voetbal door een nederlaag bij Stoke City mis, tenzij Manchester United de FA Cup wint.

Southampton – Crystal Palace 4-1
Voor Koeman en de zijnen was de taak simpel: thuis winnen van het al uitgespeelde Crystal Palace en dan hopen op een misstap van West Ham United. De eerste taak was wel aan The Saints – in de laatste vijf Premier League-wedstrijden ongeslagen – toevertrouwd. Gemakkelijk ging het echter niet voor Southampton.

Want hoewel de club met Europese ambities in de 43ste minuut via een lob van Sadio Mané (foto) op voorsprong kwam en invaller Graziano Pellè die marge na ruim een uur verdubbelde met een rake kopbal, zag de thuisploeg nog een spannende slotfase tegemoet toen Jason Puncheon de aansluitingstreffer verzorgde. Dat deed hij in de 64ste minuut met een snoeiharde knal in de linkerbovenhoek.

Een gelijkmaker van Palace bleef echter uit. Sterker nog: Southampton liep uiteindelijk nog verder weg. Ryan Bertrand benutte een kwartier voor tijd nog een strafschop, toegewezen na een overtreding op Mané, terwijl Steven Davis voor het slotakkoord tekende met de 4-1.

Met die zege kwam Southampton op 63 punten - een puntenrecord voor de club - en dat bleek door de nederlaag van West Ham United (zie hieronder) genoeg voor de vijfde plaats, die recht geeft op deelname aan de groepsfase van de Europa League. Manchester United kan echter nog wat roet in het eten gooien. Als The Red Devils de afgelaste wedstrijd tegen AFC Bournemouth winnen of afsluiten met een gelijkspel, neemt United de vijfde plaats namelijk over en moet Southampton eerst nog de voorronde in. FA Cup-winst van United zou dan nog een uitweg bieden. Southampton neemt in dat geval als nummer zes het directe ticket naar de groepsfase over.

Southampton-manager Ronald Koeman is al zeker van deelname aan de voorronde van de Europa League. Bij een nederlaag van Manchester United zijn The Saints zelfs al zeker van deelname aan de groepsfase.

Stoke City – West Ham United 2-1
West Ham United kon zichzelf met een zege bij Stoke City belonen voor het uitstekende seizoen, maar zonder de licht geblesseerde Dimitri Payet liet de ploeg van manager Slaven Bilic vijf dagen na de knappe zege op Manchester United (3-2) drie kostbare punten liggen. Daardoor zijn The Hammers alsnog afhankelijk van wat United in de FA Cup-finale doet.

West Ham staat door de nederlaag bij The Potters zevende. Onder meer omdat een poging van Cheikhou Kouyaté net op tijd van de lijn werd gehaald, hield het al uitgespeelde Stoke stand na de gelijkmaker van Gianelli Imbuli in de 55ste minuut. In de 23ste minuut had Michail Antonio de score geopend met zijn dertiende doelpunt van het seizoen voor de bezoekers.

The Hammers kwamen in de slotfase nog gevaarlijk dicht bij de winnende treffer, maar die viel aan de andere kant. Mame Biram Diouf kopte in de 88ste minuut raak. Of de Londenaren Europa ingaan hangt daarom volledig af van de prestaties van United. Wint de ploeg van Louis van Gaal de finale om de FA Cup van Crystal Palace, dan gaat West Ham als nummer zeven toch nog Europa in.

West Bromwich Albion – Liverpool 1-1
Nummer veertien West Bromwich Albion schoot in eigen huis uit de starblokken tegen de finalist van de Europa League en kwam in de dertiende minuut op voorsprong. José Salomón Rondón knalde de bal in de rechterbenedenhoek langs doelman Adam Bogdan, die tien minuten later echter alweer mocht juichen.

Want The Reds kwamen al gauw langszij. Jordon Ibe trok de stand op fraaie wijze gelijk, door het halve speelveld met de bal aan zijn voet over te steken, WBA-verdedigers op snelheid te passeren en goalie Ben Foster te verschalken met een schuiver. Met die goal tekende hij al vroeg voor de 1-1 eindstand. Liverpool eindigt door dat resultaat als achtste met zestig punten, West Brom moet het doen met de veertiende plaats.