Koeman door zeldzame tegengoals onderuit tegen Hiddink

Het Nederlandse onderonsje tussen Ronald Koeman en Guus Hiddink is in een overwinning voor laatstgenoemde geëindigd: 1-2. Southampton leek lang voor het zevende competitieduel op rij de nul te gaan houden aan en aan een goal van Shane Long genoeg te hebben voor een zege. Uitgerekend een foutje van doelman Fraser Forster leidde een nederlaag in: 1-2.

Behalve het oranje tintje aan het duel tussen de gebroeders Koeman en Hiddink ging het vooraf ook vooral om doelman Fraser Forster. Hij hield sinds zijn rentree al zes competitieduels op rij de nul en de vervanger van Maarten Stekelenburg kon daardoor een record uit 1991 uit de boeken keepen.

Met Jordy Clasie en Virgil van Dijk in de basis en in een 5-3-2-formatie moest de Engelse keeper 35 minuten de nul houden om een clubrecord te pakken. Omdat Chelsea weliswaar een overwicht had maar niet verder dan afstandsschoten kwam tegen het oerdegelijke Southampton, lukte dat ook. Daardoor had Forster in de 35ste minuut 667 minuten achtereen geen tegengoal gehad, waardoor het record van Paul Jones uit 1991 uit de boeken verdween. Zijn laatste twee duels van vorig seizoen werden immers in die reeks meegerekend. Sinds de laatste goal van Diego Costa op 15 maart hield hij namelijk nog 93 minuten de nul, totdat hij geblesseerd uitviel tegen Burnley.

Blunder
Kort na die mijlpaal viel er opnieuw wat te juichen voor Southampton. Shane Long, die in de beginfase op aangeven van  Van Dijk al een goede kopkans kreeg, strafte immers een blunder van Abdul Baba Rahman af. De Chelsea-verdediger lanceerde de Ier onbedoeld met een knullige kopbal, waarna de aanvaller met een wippertje de score opende: 1-0.

Na rust ging de formatie van Hiddink, die in de voorgaande negen competitieduels nog niet verloor als manager van Chelsea, op zoek naar de gelijkmaker. Maar opnieuw bleek de defensie van Southampton moeilijk te kloppen. John Obi Mikel probeerde het met een kopbal en de uiterst bedrijvige Diego Costa deed er op alles aan om een punt uit het vuur te slepen.

Forster
Uiteindelijk was het Cesc Fabregas die een bres vond in de defensie van Southampton. Zijn bedoelde voorzet verdween in de verre hoek omdat Forster zich verkeer op de inzet. Met die verdiende 1-1, Chelsea had ook na rust een overwicht, kwam dus een einde aan de fraaie reeks van Forster (foto boven). Het was voor hem persoonlijk zijn eerste tegengoal in de Premier League sinds 708 mintuten. Voor Southampton was het de eerste tegengoal in 629 minuten. Tot overmaat van ramp bleek de gelijkmaker van Chelsea ook nog de aanleiding voor een nederlaag. Branislav Ivanovic kopte in de 89ste minuut uit een corner ook nog de 1-2 binnen. Die goal bleek genoeg voor een zege.

Daardoor verzuimde Southampton voor het eerst sinds 1993 weer eens twee keer in een seizoen van Chelsea te winnen. Bovendien liet de ploeg van de gebroeders Koeman de kans onbenut om vijfde te worden én West Ham United en het Manchester United van manager Louis van Gaal te passeren. Southampton is daardoor nog zevende.

Hiddink heeft door de getoonde veerkracht de aansluiting met het linkerrijtje te pakken, maar zal zich desondanks vooral blijven richten op de strijd om de FA Cup en de Champions League. In de kwartfinale van het bekertoernooi treft Hiddink Everton en in de achtste finale van het miljoenenbal moet in eigen huis een 2-1 nederlaag tegen Paris Saint-Germain goedgemaakt worden. In de competitie zijn de Londenaren elfde.