KNVB wil gokken op gele en rode kaarten verbieden

Reacties

De KNVB wil dat bookmakers geen weddenschappen meer aanbieden op gele en rode kaarten. Zo moeten de risico’s op matchfixing worden ingeperkt.

KNVB wil gokken op gele en rode kaarten verbieden

'Bookmakers willen een attractief aanbod, maar wij vinden het niet verantwoord dat kan worden ingezet op makkelijk beïnvloedbare aspecten', zegt competitiebaas Gijs de Jong (foto), die vorige week het KNVB-standpunt neerlegde in de Tweede Kamer. Daar was hij uitgenodigd voor een hoorzitting over de gokmarkt. Al jaren is er vanuit de gokindustrie een lobby gaande om wedden te legaliseren.

Nu gokken al honderdduizenden Nederlanders online op websites als Unibet en Bwin, maar aangezien het officieel nog illegaal is, kunnen clubs niet meeprofiteren. Bovendien heeft nu niemand invloed op de weddenschappen die bookmakers aanbieden. Dat wil de KNVB wel. Samen met de Eredivisie en Eerste Divisie schreef de bond een notitie.

'We willen geen weddenschappen op corners, ingooien en vrije trappen', aldus De Jong. Ook met gokken op amateurs, jeugd en vrouwen is de voetbalbond ongelukkig. In Den Haag waren er ook nog wat kritische vragen. Zo hopen de clubs die enerzijds strijden tegen matchfixing, anderzijds dat het geldschip binnenvaart als gokken wordt gelegaliseerd. Sterker nog. Ze gaan er straks reclame voor maken.

De Jong: 'Er werd gesuggereerd alsof de KNVB vooral commerciële mogelijkheden ziet, maar daar gaat het ons helemaal niet om. Nu ligt er een kans om een grotendeels illegale markt te organiseren. Niemand gaat er rijk van worden. Dat wordt in mijn ogen overschat.' De discussie sleept zich al jaren voort. Regeringspartij PvdA twijfelt nog, terwijl het maar de vraag is of een nieuwe wet het gaat halen in de Eerste Kamer. De verwachting is dat de markt op zijn vroegst medio in 2016 opengaat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.