KNVB wil de grens over voor 'Hollandse School 2.0'

Reacties

De KNVB wil met een nieuw Masterplan het Nederlandse voetbal uit het slop trekken. De voetbalbond heeft daarmee een vervolg gegeven aan het veelbesproken congres van een half jaar geleden en wil met hulp van enkele Nederlandse prominenten, maar vooral ook met het opdoen van kennis in het buitenland de inhaalslag gaan maken.

KNVB wil de grens over voor 'Hollandse School 2.0'

In december vond in De Galgenwaard in Utrecht het congres plaats waar tal van prominenten op grootschalige basis spraken over de toekomst van het Nederlandse voetbal. Destijds werden elf theoretische speerpunten uitgewerkt, waar de KNVB volgens technisch manager Jelle Goes (foto) nu een concreet vervolg aan heeft gegeven.

Het nieuwe Masterplan, het vorige dateerde van 2000, moet voor mei 2016 uitgewerkt zijn en betrekt niet alleen prominenten als Willem van Hanegem, Co Adriaanse en Ruud Gullit. Bondscoach Guus Hiddink stelde al herhaaldelijk een voortrekkersrol te willen spelen, terwijl ook assistent Ruud van Nistelrooy en spelers als Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Daley Blind hun medewerking hebben toegezegd.

De samenwerking met dergelijke kopstukken, die op hun beurt weer nauw zouden moeten gaan sparren met de KNVB-docenten, is niet de enige pijler. Goes wil ook profiteren van de kennis in het buitenland, kondigt hij aan in het AD. 'In de afgelopen tien, vijftien jaar is de wereld bij ons op bezoek geweest om te kijken hoe wij werken en talent opleiden. We hebben onze kennis met iedereen gedeeld. Je hoort nu kritiek dat we knowhow te makkelijk hebben weggegeven en links en rechts worden ingehaald. Terechte kritiek wellicht, daarom zijn we nu zelf aan de beurt om te halen in plaats van te brengen. Als Nederlanders hebben we van oudsher de naam dat we in schepen stappen en overal ter wereld gaan kijken. Dat moeten we nu ook weer doen.'

Goes wil dat doen door onder meer tijdens bezoekjes aan Qatar, Australië en de Verenigde Staten te profiteren van de sportbeleving aldaar. Ook een visite aan de voetbalbond van wereldkampioen Duitsland, het Nieuw-Zeelandse rugbyteam (All Blacks) en werkbezoeken aan het Arsenal en Chelsea van de ervaren managers Arsène Wenger en José Mourinho staan wat betreft de voetbalbond op het menu. Bovendien zal worden gesproken over het competitieformat in Nederland en de daarmee samenhangende play-offs. 'Het is tijd voor de Hollandse School 2.0', zo omschrijft Goes.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.