KNVB geeft gehoor aan spelregelkritiek Van Basten

Reacties

Hoewel de IFAB zich onlangs heeft uitgesproken over de driedubbele straf – rood, penalty en een schorsing – bij lichte overtredingen in het strafschopgebied, gaat de KNVB binnenkort opnieuw een poging wagen om de discutabele regel te laten aanpassen.

KNVB geeft gehoor aan spelregelkritiek Van Basten

De UEFA diende onlangs al een dergelijk verzoek in, maar de IFAB (de spelregelcommissie van de FIFA) hield toen voet bij stuk uit vrees voor een toename van het aantal zware overtredingen in het strafschopgebied. Het vraagstuk is door de IFAB neergelegd bij gespecialiseerde panels.

De KNVB sluit zich aan bij het standpunt van de overkoepelende Europese voetbalbond: als een speler een tegenstander een scoringskans ontneemt met een lichte overtreding volstaat een gele kaart. In de ogen van de KNVB is de huidige regel - het geven van de rode kaart - voor scheidsrechters 'gevoelsmatig een zware beslissing'.

Daarmee geeft de KNVB gehoor aan de mening van veel direct betrokkenen. Zo uitte SC Heerenveen-trainer Marco van Basten zondag nog zijn ergernis over de rode kaart die Christian Kum kreeg voor het onderuithalen van Ruben Schaken, die tevens een strafschop verdiende voor Feyenoord (die Tonny Vilhena overigens miste).

Bijval
Van Basten kreeg na afloop van Feyenoord – SC Heerenveen bijval van scheidsrechter Pieter Vink, die volgens de huidige regelgeving genoodzaakt was Kum van het veld te sturen. Vink had dat echter liever anders gezien, zo vertelde hij na afloop.

De KNVB gaat zich er nu hard voor maken de triple punishment alsnog te laten schrappen uit het internationale reglement. De voetbalbond verzamelt momenteel recente voorbeelden uit de Nederlandse competities - zoals de situatie tijdens Feyenoord-Heerenveen - om het standpunt te illustreren en voor te leggen aan de door de IFAB ingeschakelde panels.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.