'Kleintjes' zitten reuzendoder Van Gaal dwars

Reacties

'Hier staat een ontzettend trotse manager.' Was getekend, Louis van Gaal. De coach kon zijn geluk niet op na de 0-1 overwinning van Manchester United op bezoek bij stadsgenoot Manchester City. Maar de prestaties in de toppers zijn het probleem van United ook helemaal niet dit seizoen. Van Gaal zou juist wat vaker trots moeten kunnen zijn na een duel met een tegenstander uit het rechterrijtje.

'Kleintjes' zitten reuzendoder Van Gaal dwars

Er is in Engeland namelijk geen enkele club die in wedstrijden tegen de traditionele topzes (Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham Hotspur, Arsenal en Chelsea) beter presteert dan de ploeg van Van Gaal. In de negen toppers die United dit seizoen speelde in de Premier League werden liefst achttien punten (W5, G3, V1) gepakt. Liverpool volgt met twaalf punten op gepaste afstand, Tottenham en Arsenal behaalden er tien, Chelsea negen en City slechts vier.

Ook tegen de andere clubs uit het linkerrijtje, bestaande uit de eerste tien clubs op de ranglijst in Engeland, kan geen enkele club tippen aan United, dat al 26 (W7, G5, V3) punten verzamelde uit de onderlinge wedstrijden. Daarmee worden West Ham United (25), Leicester City (23), Arsenal (21), Liverpool (19) en Tottenham (18) overklast. The Red Devils zijn met recht reuzendoders, al was dat dit seizoen in de Champions League en de Europa League niet te zien.

Toptalent Marcus Rashford is het toonbeeld van het probleem van Manchester United. De spits scoorde dit seizoen al drie keer in een topper, maar wacht nog op zijn eerste doelpunt tegen een club uit het rechterrijtje.
Toptalent Marcus Rashford is het toonbeeld van het probleem van Manchester United. De spits scoorde dit seizoen al drie keer in een topper, maar wacht nog op zijn eerste doelpunt tegen een club uit het rechterrijtje.

Hoe het dan kan dat United slechts zesde staat in de Premier League en Van Gaal al ladingen vol kritiek over zich heen heeft gekregen? Dat heeft alles te maken met de prestaties in Europa en met de competitiewedstrijden tegen clubs uit het rechterrijtje. United presteert namelijk dramatisch tegen de 'kleintjes'. Nummer negentien Newcastle United snoepte het elftal van Van Gaal alleen al vier punten af. In totaal werden er 21 punten gemorst (W7, G3, V5) tegen clubs die op papier geen schijn van kans hadden tegen United.

Met op het programma wedstrijden tegen Everton (12de), Aston Villa (20ste), Crystal Palace (16de), Norwich City (17de) en Bournemouth (13de) krijgt United dit seizoen nog vijf keer te maken met een wedstrijd tegen een club uit het rechterrijtje, aangevuld met topwedstrijden tegen Tottenham (2de), Leicester (1ste) en West Ham United (5de). Een op papier gunstig programma. Voor de mannen van Van Gaal juist een speelschema waar gezien het verloop van dit seizoen zomaar eens veel gemorst kan worden. (Roy van den Berghe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.