Kleine marges en veel goals in nivellerende Eredivisie

De nivellering in de Eredivisie zorgt voor opvallende cijfers. Er wordt veel gescoord en de koploper heeft weinig punten.

Kleine marges en veel goals in nivellerende Eredivisie

Deze speelronde werden er in de Eredivisie 39 doelpunten gemaakt, waarmee dit het productiefste weekend is van het seizoen. Dit totaal was een evenaring van de speelronde (32) waarin vorig seizoen de meeste treffers gemaakt werden. De meest doelpuntrijke speelronde aller tijden was in het seizoen 1958/59 met 51 doelpunten.

Sowieso wordt er dit seizoen veel gescoord in de Eredivisie. In 72 wedstrijden werden maar liefst 249 doelpunten gemaakt. Een gemiddelde van 3,5 doelpunt per duel. Daarmee is dit niet het meest productieve seizoen in de Eredivisie, want in 1958/59 werden er gemiddeld 3,88 goals per wedstrijd gemaakt.

Ook opvallend is het minimale verschil tussen de ‘veilige clubs’ in de Eredivisie. Het gat tussen koploper FC Twente en nummer vijftien Go Ahead Eagles bedraagt slechts zes punten. Dat kwam dit decennium niet eerder voor. De marge tussen de lijstaanvoerder en de nummer vijftien bedroeg hiervoor telkens minimaal tien punten. In het seizoen 2004/05 ging het zelfs om zeventien punten.

Dat de koploper na acht wedstrijden slechts vijftien punten bemachtigde, kwam dit decennium ook nooit eerder voor. FC Twente, PSV en SC Heerenveen voeren nu de ranglijst aan met ieder negen verliespunten. (Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen