Twente koploper op doelsaldo na ruime zege op Groningen

Mede dankzij twee doelpunten van Shadrach Eghan (foto) heeft FC Twente in eigen huis eenvoudig gewonnen van FC Groningen (5-0), dat met tien man eindigde. Door de zege is de ploeg van trainer Michel Jansen - die donderdag nog door Heerenveen uitgeschakeld werd in de strijd om de KNVB-beker - nu koploper.

FC Groningen slaagde er al elf officiële wedstrijden niet in om te winnen van FC Twente en opnieuw lukte dat niet in Enschede, waar de thuisclub vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief nam en via Roberto Rosales en Eghan prima mogelijkheden kreeg in het eerste kwartier. Groningen-doelman Marco Bizot voorkwam echter tot twee keer toe een tegentreffer.

In de negentiende minuut was het echter alsnog raak voor Twente, dat op voorsprong kwam via Rasmus Bengtsson, die uit een vrije trap van Felipe Gutiérrez alweer zijn vierde treffer van het seizoen maakte. Nadat Michael de Leeuw aan de andere kant een kans op de gelijkmaker had gemist, beslisten de Tukkers nog voor rust de wedstrijd in De Grolsch Veste.

Eghan maakte in de 28ste minuut de tweede treffer, na slecht verdedigen van Groningen. Vijf minuten later belandde een inzet van Luc Castaignos op de paal, terwijl Bizot redding bracht op een schot van Kyle Ebecilio. Voormalig Groningen-speler Dusan Tadic maakte op slag van rust 3-0 uit een strafschop, die was toegekend na een overtreding van Johan Kappelhof. De verdediger kon direct met rood inrukken.

Negen minuten na rust was Eghan opnieuw trefzeker, dit keer uit de rebound. De middenvelder kon van dichtbij scoren na een redding van Bizot op een schot van Castaignos. Twente nam daarna wat gas terug, waardoor Groningen ontsnapte aan een afstraffing. Het slotakkoord was voor Jesús Manuel Corona, die bij zijn debuut in de Eredivisie scoorde met een fraaie stift.

Door de overwinning heeft FC Twente nu vijftien punten uit acht wedstrijden, evenveel als PSV en SC Heerenveen. Het doelsaldo van de Tukkers is echter beter, waardoor zij de koppositie bekleden. FC Groningen heeft elf punten en bezet de negende plaats in de Eredivisie.