Kastaneer verrast Vitesse en maakt ADO koploper

De weer productieve Ricky van Wolfswinkel heeft Vitesse niet kunnen behoeden voor een verrassende nederlaag. Gervane Kastaneer was namens ADO Den Haag de beul voor oude bekende Henk Fraser (1-2).

Vitesse en ADO Den Haag waren vorige week overtuigend aan het seizoen begonnen. In tegenstelling tot de Haagse gasten zette de Arnhemse formatie aanvankelijk die goede lijn door in de Gelredome. De 1-0 van Van Wolfswinkel halverwege de eerste helft was niet meer dan logisch gezien het spelbeeld.

De in Arnhem teruggekeerde spits opende net als tegen Willem II na 21 minuten de score voor Vitesse. In eerste instantie stuitte hij nog op keeper Ernestas Setkus, die in de rebound een antwoord schuldig moest blijven op de inzet van Van Wolfswinkel. Mede dankzij het optreden van Litouwse doelman bleef de Haagse schade beperkt.

Dat Vitesse na 45 minuten met een kater de kleedkamer opzocht kon het zichzelf verwijten. De Arnhemse formatie mocht dan een overwicht hebben, in defensief opzicht ontbrak soms de scherpte. ADO profiteerde daar in de 31ste minuut van. Milot Rashica liet Wilfried Kanon net te veel ruimte om een voorzet te geven. In het centrum toonde ADO-aanvaller Kastaneer zich vervolgens attenter dan Guram Kashia: 1-1.

In de tweede helft ging Vitesse op dezelfde voet door op jacht naar de tweede treffer van de avond. Na een uur werd de noodzaak groter voor de Arnhemmers, die door Kastaneer opnieuw met de neus op de feiten werden gedrukt. De aanvaller werd weggestuurd door Aaron Meijers, liet Kelvin Leerdam de hielen zien en bleef rustig voor keeper Eloy Room: 1-2.

Voor ADO was de tweede productieve opleving genoeg voor de drie punten. Vitesse probeerde weliswaar puntenverlies te voorkomen, maar slaagde er niet in de Haagse defensie aan het wankelen te brengen. In de laatste minuut was invaller Dennis van der Heijden dicht bij de genadeklap. Zijn inzet eindigde in het zijnet. Daardoor werd Kastaneer de gevierde man van ADO.

Voor de twintigjarige aanvaller was het ook een revanche op Fraser. De huidige Vitesse-trainer uitte immers een half jaar geleden in Haagse dienst de nodige kritiek op de spits, die daarop in de winterstop op huurbasis zijn heil zocht bij FC Eindhoven. In Arnhem liet Kastaneer zien wat hij in zich heeft, met de koppositie voor ADO als fraai gevolg.