Juventus overklast Napoli door pegels Pirlo en Pogba

In een wedstrijd van hoog niveau was Juventus op eigen grond met 3-0 te sterk voor Napoli. In het laatste kwartier namen de Bianconeri afstand van de bezoekers dankzij sublieme treffers van Andrea Pirlo en Paul Pogba. Fiorentina rekende thuis nipt af met Sampdoria.

Juventus-Napoli 3-0
Het belang van de topper in Turijn was al groot, maar nam zondagmiddag verder toe doordat koploper AS Roma tegen Sassuolo (1-1) punten liet liggen. De winnaar van Juventus-Napoli kon daardoor het gat met de Romeinen verkleinen tot een punt.

Juventus leek zich daar meer van bewust dan Napoli, want de thuisclub kwam ijzersterk uit de kleedkamer. Al in de eerste speelminuut stelde Paul Pogba doelman Pepe Reina op de proef. De Spaanse sluitpost kon tenauwernood redden, maar moest zich een minuut later alsnog gewonnen geven. Fernando Llorente (foto boven) maakte van dichtbij de 1-0, al bleek uit camerabeelden dat hij buitenspel stond op het moment dat Carlos Tévez de bal naar hem verlengde.

Halverwege de tweede helft kreeg Tévez voor Juventus een flinke kans op de tweede treffer, maar één-op-één met Reina mikte hij gehaast in het zijnet. In de 74ste minuut nam Juventus alsnog verder afstand van Napoli. Andrea Pirlo velde Reina met een sublieme vrije trap. Zes minuten later was Reina opnieuw kansloos, toen Pogba de bal op grandioze wijze van buiten het strafschopgebied via de binnenkant van de paal tegen de netten ramde.

Daarmee was de kraker, die in een on-Italiaans hoog tempo werd afgewerkt, beslist, al beëindigde de thuisploeg het duel met tien man doordat Angelo Ogbonna in de 83ste minuut zijn tweede gele kaart kreeg. Door de zege dicht Juventus het gat met Roma tot op één punt. Napoli moet voorlopig pas op de plaats maken met vier punten achterstand op Roma en drie op de Bianconeri.

Fiorentina-Sampdoria 2-1
Fiorentina was in eigen huis een maatje te groot voor Sampdoria en stijgt daardoor naar de vijfde plaats van de Serie A. De overwinning had La Viola voornamelijk aan Giuseppe Rossi (foto onder) te danken.

De topscorer van de Italiaanse competitie opende na elf minuten de score vanaf de strafschopstip na een lichte overtreding op Alberto Aquilani. Zes minuten later verdubbelde hij de voorsprong met een prachtig geplaatst schot van buiten het strafschopgebied. Het was al zijn elfde treffer van dit seizoen. Manolo Gabbiadini hielp Sampdoria een kwartier voor tijd aan de aansluitingstreffer, maar verder dan dat kwam de ploeg uit Genua niet.

Door de winst staat Fiorentina steviger in de subtop, terwijl de zorgen voor Sampdoria nog groter worden. De Blucherati staan achttiende.