Juventus bezorgt gefrustreerd AS Roma eerste verliespartij

Juventus heeft in Italië een voorschot genomen op de titel door in een rechtstreeks gevecht rivaal AS Roma te verslaan met 3-0. In de Juventus Arena leden de Romeinen, bij wie Kevin Strootman in de basis stond, voor het eerst dit seizoen een nederlaag en werd het duel bovendien beëindigd met negen man.

Hoewel de eerste kans voor Adem Ljajic was, kwam Juventus na een kwartier op voorsprong. Met een uiterst gevoelige en precieze voetbeweging kon Carlos Tévez de Chileen Arturo Vidal (op de foto uiterst rechts) aanspelen in het Romeinse zestienmetergebied. De middenvelder vond in de korte hoek een gaatje en zette de koploper op voorsprong. Met die goal volgde Vidal het voorbeeld van zijn landgenoot Alexis Sánchez, die namens Barcelona drie keer scoorde tegen Elche. Beiden treffen op het WK Oranje in de groepsfase.

Arturo Vidal opent de score. Kevin Strootman kijkt machteloos toe.

Hoewel Roma veel balbezit had, kon het de gelijkmaker niet forceren in de eerste helft. Direct na rust was het weer raak voor Juventus. Andrea Pirlo, die net als Francesco Totti bij Roma weer hersteld is van fysieke klachten, lepelde zijn vrije trap voor de voeten van Leonardo Bonucci. De verdediger kon van dichtbij raak schieten.

Met de 2-0 was de spanning verdwenen. Roma probeerde het nog wel maar kon in de achttiende speelronde het eerste verlies niet meer voorkomen. Tot overmaat van ramp voor de ploeg van Rudi Garcia kregen Daniele de Rossi en Leandro Castan ook nog een rode kaart in een tijdbestek van twee minuten. De Rossi botvierde zijn frustraties met een krankzinnige tackle op de benen van Giorgio Chiellini. Castan sloeg met de hand een bal van de doellijn, waarna Mirko Vucinic (ex-Roma) de strafschop benutte en de eindstand bepaalde.

Door de nederlaag heeft Roma nu slechts elf punten uit de laatste acht optredens, waar de eerste tien duels allemaal in een overwinning werden omgezet. Hoe anders is de vorm van het Juventus van succestrainer Antonio Conte. De Oude Dame  vergrootte niet alleen de marge met Roma naar acht punten, maar is inmiddels ook al tien keer op rij zonder puntenverlies in de Italiaanse competitie.

Niet voor het eerst in zijn loopbaan liet Daniele de Rossi zich gaan. Een lange schorsing wacht.