Juventus kan kampioensdroom Roma uiteen laten spatten

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de achttiende speelronde is dat de topper tussen Juventus en AS Roma van 20.45 uur.

Juventus kan kampioensdroom Roma uiteen laten spatten

Juventus

Klassering eerste (46 punten uit 17 duels)
Vorm W-W-W-W-W

Juventus heeft de smaak na een enigszins tegenvallende seizoenstart weer helemaal te pakken. De regerend landskampioen begon met één nederlaag en één gelijkspel in de eerste acht competitieduels nog niet eens zo heel slecht aan de nieuwe Serie A-jaargang, maar moest toch toezien hoe AS Roma door een onverwachte bliksemstart al vijf punten was uitgelopen.

Het kampioensteam van trainer Antonio Conte bewees in het tweede deel van de eerste seizoenshelft echter waarom het de laatste twee Italiaanse landstitels op zijn naam schreef. De laatste negen Serie A-wedstrijden vóór de winterstop leverden allen een overwinning op. Dergelijke zegereeksen waren De Oude Dame ook al niet vreemd op weg naar de kampioenschappen van 2012 en 2013.

Omdat Roma na het wegvallen van de geblesseerde Francesco Totti liefst tien punten liet liggen, zijn de rollen inmiddels volledig omgedraaid. Juventus is zoals gewoonlijk weer de te kloppen ploeg. Roma is na de ongeëvenaarde start de voornaamste uitdager van de Turijnse topclub, die aan de tweede seizoenshelft begint met een voorsprong van vijf punten.

Uitgelicht
Juventus werd de afgelopen twee seizoenen kampioen van Italië zonder een echte topspits in de gelederen, maar daar is deze jaargang verandering in gekomen. Carlos Tévez kwam in de zomer voor negen miljoen euro over van Manchester City en maakt zijn naam als elite-aanvaller met glans waar. Met elf goals hoeft hij op de Italiaanse topscorerslijst alleen Giuseppe Rossi (14) voor zich te dulden.

Daarmee heeft Tévez nu al meer gescoord dan de clubtopscorers van Juve in 2011/12 en 2012/13 in een heel seizoen deden. In het eerste kampioensjaar was Alessandro Matri met tien goals het meest trefzeker, op weg naar de tweede titel leverden Arturo Vidal en Marko Vucinic met elk tien goals de grootste bijdrage aan de totale productie.

AS Roma

Klassering tweede (41 punten uit 17 duels)
Vorm W-G-W-G-G

Het leek te mooi om waar te zijn en dat was het uiteindelijk ook. AS Roma verbrak met dertig punten uit de eerste tien competitiespeelronden alle Serie A-records en leek zich daarmee op te werpen als titelkandidaat nummer-één. In de maand november bleek echter hoe dun het koord was waarop de Giallorossi al die tijd balanceerden.

De vier competitiewedstrijden in de elfde maand van het jaar leverden elk niet meer op dan een gelijkspel, terwijl in december ook Atalanta (1-1) en AC Milan (2-2) de ploeg van trainer Rudi Garcia punten afhandig maakten. De Romeinse droom van de eerste landstitel sinds 2001 staat daardoor op het punt uiteen te spatten.

Om dertien jaar na dato alsnog het vierde kampioenschap in de Serie A-historie bij te kunnen schrijven, is een goed resultaat in de topper tegen Juventus van cruciaal belang. Bij een nederlaag in Turijn groeit de achterstand op de titelverdediger immers tot een, gezien de recente vorm van Juve, vrijwel onoverbrugbaar gat van acht punten.

Uitgelicht
Dat Francesco Totti volledig hersteld van zijn hamstringblessure aan de tweede seizoenshelft begint, zal de Romeinen evenwel hoopvol stemmen. In de elf wedstrijden dat de 37-jarige aanvoerder aan de aftrap stond, liet Roma immers nog geen enkel punt liggen. En dat terwijl het clubicoon zelf slechts drie van de 35 treffers voor zijn rekening nam.

Hoe groot de invloed van Totti op de prestaties van Roma nog altijd is, bleek echter tijdens de zes duels waarbij hij vanaf de tribune of de bank geblesseerd moest toekijken. Want zonder Il Bimbo d'Oro slaagde de ploeg van Oranje-international Kevin Strootman er niet in om te winnen van Torino (1-1), Sassuolo (1-1), Cagliari (0-0) en Atalanta (1-1).

Onderlinge historie

Gezien de recente historie is de trip naar Turijn ook met Totti in de gelederen gedoemd te mislukken. De laatste drie keer dat Roma zijn opwachting maakte in de Juventus Arena mondden uit in forse nederlagen (4-1, 4-0 en 3-0).

Gerekend over de gehele 21ste eeuw, waarin Roma vijftien keer op bezoek ging bij Juve, zijn de perspectieven met drie zeges en vier gelijke spelen weliswaar iets beter, maar dat daartegenover acht nederlagen staan, voorspelt nog altijd weinig goeds. (Tim Vos)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
16-02-2013 AS Roma - Juventus 1-0 Serie A
29-09-2012 Juventus - AS Roma 4-1 Serie A
22-04-2012 Juventus - AS Roma 4-0 Serie A
24-01-2012 Juventus - AS Roma 3-0 Coppa Italia
12-12-2011 AS Roma - Juventus 1-1 Serie A

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen