Juventus al bijna tien jaar zonder nederlaag tegen Lazio

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de tweede speelronde is dat het duel tussen Juventus en Lazio van zaterdagavdond 20.45 uur.

Juventus

Klassering: negende plaats (drie punten uit één duel)
Vorm: W

Vorige week begon Juventus het nieuwe seizoen met een moeizame overwinning op bezoek bij Sampdoria (0-1). De van Manchester City overgenomen Carlos Tévez zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd én de - gedeelde - koppositie. Samen met nog acht ploegen, waaronder Lazio, heeft de ploeg van trainer Antonio Conte drie punten na één duel.

Als regerend kampioen is Juve dan ook de grote favoriet voor deze jaargang. Deze transferperiode versterkte de club zich met Fernando Llorente (Athletic de Bilbao), Angelo Ogbonna (Torino) en Tévez, terwijl het in Emanuele Giaccherini (Sunderland), Alessandro Matri (AC Milan) en Felipe Melo (Galatasaray) drie overbodige spelers kwijtraakte. De Oude Dame hoopt met deze nieuwe selectie ook buiten Italië - in de Champions League - successen te vieren. Real Madrid, Galatasaray en FC Kopenhagen zijn daarin in de groepsfase de tegenstanders.

Uitgelicht
Op 7 april 2012 werd de koppositie overgenomen van AC Milan na een overwinning op Palermo. Sindsdien is Juventus niet meer weg te denken uit de top van de Serie A. De 29-voudig Italiaans kampioen is nu al 511 dagen koploper in Italië. In die periode speelde Juventus 47 competitiewedstrijden. Daarvan werden er 35 gewonnen, speelden de Noord-Italianen zeven keer gelijk en werd er slechts vijf maal verloren.

Een kleine aantekening is dat Juventus op twee momenten de koppositie heeft moeten delen. Tijdens zowel de seizoenouverture van 2012/13 als dit seizoen werd er gewonnen, maar moest het de eerste plek met de nodige andere ploegen delen.

Lazio

Klassering: achtste plaats (drie punten uit één duel)
Vorm: W

Na de uitstekende start van vorig seizoen deed Lazio lang mee voor een plek in de (voorronde van de) Champions League, maar uiteindelijk wisten de Romeinen zich op basis van de eindklassering in de Serie A niet te plaatsen voor Europees voetbal.

Maar aangezien het ten koste van aartsrivaal AS Roma voor de zesde keer beslag op de Coppa Italia, komt het deze jaargang wel uit in de Europa League. Daarin werd de ploeg van trainer Vladimir Petkovic vrijdag bij de loting in Monaco gekoppeld aan Trabzonspor, Legia Warschau en Apollon Limassol.

Uitgelicht
Lazio hield zich deze zomer redelijk rustig op de transfermarkt. Petkovic versterkte zijn middenveld met Felipe Anderson (Santos) en Lucas Biglia (Anderlecht), maar aasde ook op een nieuwe spits. Die zoektocht verliep echter erg moeizaam. Tim Matavz was een van de gegadigden, maar Lazio gaat waarschijnlijk een nieuwe aanvalsleider vinden in Turkije.

Door de komst van Didier Drogba is Burak Yilmaz bij Galatasaray niet meer de onbetwiste eerste keus, waardoor hij op weg kan naar de Italiaanse hoofdstad. Daarmee kunnen de Biancocelesti eindelijk een alternatief verwelkomen voor Miroslav Klose, die met zijn 35 jaar afgelopen seizoen veel blessureleed kende.

Onderlinge historie

De laatste competitiezege van Lazio op Juventus dateert al van 6 december 2003, toen Bernardo Corradi en Stefano Fiore voor een 2-0 zege in Rome zorgden. Aan de kant van de thuisclub waren er ook basisplaatsen voor Claudio Lopez, Sinisa Mihajlovic en Jaap Stam. Opvallend is dat het Juventus-doel ook toen al werd verdedigd door Gianluigi Buffon. De huidige coach Antonio Conte behoorde toen ook nog tot de selectie van de bezoekers, maar hij kwam niet binnen de lijnen.

Laatste vijf duels
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
17/11/2012 Juventus - Lazio 0-0 Serie A
22/01/2013 Juventus - Lazio 1-1 Coppa Italia
29/01/2013 Lazio - Juventus 2-1 (n.v.) Coppa Italia
15/04/2013 Lazio - Juventus 0-2 Serie A
18/08/2013 Juventus - Lazio 4-0 Supercoppa

Juventus al bijna tien jaar zonder nederlaag tegen Lazio
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen