Juli 2014: overnameperikelen, geniale gek verkast

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand juli, uiteraard de maand die deels in het teken stond van het WK. Alle WK-perikelen behandelen we in twee aparte terugblikken: Het WK van Oranje en een algemeen WK-overzicht. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

Juli 2014: overnameperikelen, geniale gek verkast

01-07: openingsdans is voor Southampton
De transfermarkt is weer open en Ronald Koeman flirt erop los. De kersverse coach van Southampton krijgt wat hij wil en berooft FC Twente én de Eredivisie van een pareltje. Waar op 1 juli de partijen elkaar naderen is een week later de overgang van Dusan Tadic in kannen kruiken: de Servische middenvelder annex aanvaller waagt voor veertien miljoen euro de oversteek naar de Premier League, waar de stilist een voltreffer zou blijken.

Tekenend voor het bal dat transfermarkt heet is het spel tussen Feyenoord en Southampton met als inzet Graziano Pellè. Het bod van zes miljoen euro wordt op de eerste dag van juli lachend terzijde geschoven in Rotterdam. Uiteindelijk zou de wens van Koeman ingewilligd worden voor tien miljoen euro. De publiekslieveling uit De Kuip gaat in de Premier League zijn doelpunten maken, bij het door Koeman volledig gerenoveerde Southampton, dat mede door een geweldige start een van de revelaties in de Premier League zou blijken na een half jaar.

01-07: Chinees vuurwerk aangekondigd
Hoewel de gemeente nog groen licht moet geven verwacht Mark van der Kallen, grootaandeelhouder van ADO Den Haag, geen problemen meer. De overname van de Haagse club door het Chinese United Vansen lijkt in kannen en kruiken. 'Niemand hoeft bang te zijn dat ADO in verkeerde handen terechtkomt', voegt hij daar aan toe.

Vooralsnog heeft hij daar gelijk in. Zo vlak voor de jaarwisseling is ADO nog altijd nog helemaal niet officieel overgenomen. In een half jaar is de deadline telkens opgeschoven, zijn louche tussenpersonen inmiddels alweer vertrokken, maar verkeert de club nog in onzekerheid. Wordt 2015 dan het jaar dat Chinese investeringen de slapende ADO-reus weer wakker maken of eindigt de klucht met een grote anticlimax?

04-07: De Boer blijft, De Jong vertrekt
In de Oostenrijkse rust neemt Ajax-trainer Frank de Boer het laatste restje twijfel weg. Tijdens het trainingskamp maakt de succescoach van de Amsterdammers bekend niet te vertrekken. Tottenham Hotspur bracht De Boer aan het twijfelen en tegen Liverpool zei hij al eens nee. In de maanden daarop zou De Boer het tot in den treure herhalen: hij blijft graag nog jaren bij Ajax, maar staat niet negatief tegenover een vertrek wanneer er een droomclub aanklopt.

De jacht op de vijfde titel op rij moet De Boer in ieder geval inzetten zonder Siem de Jong, die in de jaren daarvoor zo vaak cruciaal was. Drie dagen eerder heeft de veelscorende Ajacied bekendgemaakt óók zijn heil in de Premier League te gaan zoeken.

07-07: grootheid Di Stéfano overlijdt
De voetbalwereld verliest een grootheid. Alfredo di Stéfano overlijdt op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Icoon, erevoorzitter en een ware ambassadeur van Real Madrid; De Blonde Pijl  is niet meer. De geboren Argentijn wint met Real Madrid vijf keer op rij de Europacup I, scoort in al die vijf finales en wordt wereldwijd herdacht als een van de beste voetballers ooit.

11-07: geniale gek trekt naar Camp Nou
De meest omstreden en veelbesproken transfer van 2014 is een feit. Luis Suarez heeft zijn droomovergang te pakken. De voormalige Ajacied maakt voor 81 miljoen euro, alhoewel andere bronnen zelfs van ruim negentig miljoen euro spreken, de overstap van Liverpool naar Barcelona. De Catalaanse grootmacht heeft zijn angstaanjagende voorhoede compleet - Lionel Messi, Neymar en Suarez - en kan de strijd aan met de Galácticos  van Real weer aan.

Het enige probleem: de Uruguayaan mag tot in oktober niet spelen door een tijdens het WK opgelopen schorsing vanwege het alwéér bijten van een tegenstander. Na Otman Bakkal en Branislav Ivanovic is Giorgio Chiellini het slachtoffer van de zowel geniale als gekke spits, die met zijn transfer wereldwijd een stortvloed aan gemengde reacties teweegbrengt.

12-07: De Jong wil imago oppoetsen bij PSV
Waar zijn broer Nederland achter zich laat, keert Luuk de Jong terug in de Eredivisie. Een illusie armer vanwege zijn mislukte tijd bij Borussia Mönchengladbach wil hij bij PSV, en niet bij Ajax waar hij ook op het lijstje stond, zijn geschonden blazoen oppoetsen.

De Eindhovenaren betalen 5,5 miljoen euro voor de spits, die in 2012 met twaalf miljoen euro als recordaankoop van Gladbach de boeken ingaat. Na een moeizame start lijkt de aanvaller zijn belofte in te lossen. Schiet hij in 2015 PSV naar de zo felbegeerde titel?

16-07: Van Gaal spaart vakantiedagen op
Vier dagen na het veroveren van de bronzen plak met het Nederlands elftal op het WK, maakt Louis van Gaal zijn entree op het trainingscomplex van Manchester United. De onvermoeibare manager begint op Carrington aan de volgende immense uitdaging van zijn loopbaan. Vakantie heeft hij niet nodig.

Ruim vijf maanden later, talloze bewogen persconferenties en een slordige tweehonderd miljoen euro aan investeringen in de achterzak heeft Van Gaal een waardeloze start enigszins goedgemaakt. Maar in Engeland zit ook een welverdiende vakantie tijdens de feestdagen er niet in. Van Gaal dendert door en is zonder twijfel een van de hoofdrolspelers in het miljardenspel dat Premier League heet.

20-07: onrust in Rotterdam-Zuid
Onrust bij Feyenoord. Willem van Hanegem ziet uit onvrede af van een rol als klankbord. 'Het werd niet serieus opgepakt', aldus De Kromme  over de visites van onder anderen technisch directeur Martin van Geel. De bestuurder heeft ook wel andere dingen aan zijn hoofd. Er heeft in Rotterdam-Zuid een ware uittocht plaats. Bruno Martins Indi, Graziano Pellè en Daryl Janmaat zijn al weg en Feyenoord is bereid mee te werken aan een vertrek van Stefan de Vrij. 'Hij is de laatste', stelt Van Geel, waarmee een vertrek van Jordy Clasie uitgesloten is.

Feyenoord boert goed op de transfermarkt, maar de zoektocht naar de gewenste spits verloopt moeizaam. De namen van Bas Dost en John Guidetti klinken veelvuldig, maar Van Geel zoekt verder…

23-07: Vitesse wordt doelbewust Russisch speeltje
Uit een publicatie van VI blijkt dat Vitesse tijdens de overname in 2010 is misleid door Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. Zijn betrokkenheid is altijd ontkend, maar de schatrijke Rus maakte met Merab Jordania als vooruitgeschoven pion de Arnhemse club tot een speeltje.

VI ontrafelt aan de hand van e-mails operatie Project Sport, waaruit blijkt hoe gemakkelijk het is een Nederlandse club over te nemen. Zorgwekkend. De KNVB zegt direct de zaak te gaan onderzoeken. Deze Zeister acties worden overigens door Vitesse ontkend. De KNVB laat weten snel met nieuws te komen, maar het is nog altijd stil rond het dossier Vitesse.

24-07: FC Groningen symbool voor vrije val
Na het winnen van de play-offs stroomt de Grote Markt vol om het Europese ticket van FC Groningen te vieren. De noorderlingen zijn evenwel al eind juli klaar in Europees verband. Aberdeen is te sterk.

Later zouden Feyenoord, dat geen Champions League-ticket kon bemachtigen, en PSV de Nederlandse afvaardiging in de poulefase van de Europa League blijken. Ajax is de Nederlandse Champions League-deelnemer. Het dappere PEC Zwolle (tegen Sparta Praag) en het povere FC Twente (tegen FK Qarabag) worden in de laatste voorronde uitgeschakeld. De vrije val waarin het Nederlandse voetbal beland lijkt, wordt een actueel thema en leidt in december zelfs tot een heus congres over de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Samenstelling: Tim Tempelaars

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.