Jubilaris Rooney: 'Treffer Slovenië schudde ons wakker'

Wayne Rooney kon zaterdag met een lach het veld van Wembley afstappen. De aanvoerder van Engeland maakte eigenhandig zijn jubileumduel tot een succes.

'Het was een speciale avond voor mij. Het is een eer Engeland honderd keer te hebben vertegenwoordigd, en hopelijk volgen er nog veel meer', zei Rooney na afloop van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië (3-1).

Door een eigen doelpunt van Jordan Henderson dreigde het jubileumduel van Rooney in een teleurstelling uit te lopen. 'Uiteindelijk werd het toch een mooie avond', vertelde de aanvoerder. 'De treffer van Slovenië schudde ons wakker. We hebben daarna laten zien dat we een goede ploeg hebben. We hebben veerkracht moeten tonen en dat zal ons als team goed doen.'

Rooney betrad het veld met beide zonen aan zijn zijde.

Rooney versierde de strafschop, waarmee de aanvaller van Manchester United Engeland eigenhandig twee minuten na de 0-1 op gelijke hoogte bracht. 'Ik wilde een metertje pakken en werd gehaakt. Het was een duidelijke strafschop.'

Dankzij zijn benutte penalty is hij op de Engelse topscorerslijst aller tijden op gelijke hoogte gekomen met Jimmy Greaves. Met zijn 44 treffers heeft Rooney alleen Gary Lineker (48) en Bobby Charlton (49) voor zich. Gezien zijn leeftijd (29) heeft het er alle schijn van dat hij de eerste Engelse international wordt die de grens van vijftig interlandsgoals gaat slechten.

Dinsdag heeft Rooney een volgende kans zijn doelpuntentotaal verder op te voeren als Engeland oefent tegen Schotland. Joe Hart is er dan niet bij. Hij krijgt van bondscoach Roy Hodgson rust. Southamptons Fraser Forster is waarschijnlijk zijn vervanger.