Jong PSV pakt periodetitel, Sparta naar de play-offs

In de Jupiler League heeft Jong PSV de periodetitel bemachtigd. De beloftenploeg van de Eindhovenaren mag evenwel niet promoveren, waardoor de plaats in de play-offs doorschuift naar de volgende ploeg in de periodestand. Sparta Rotterdam legde beslag op die felbegeerde plaats. Koploper FC Dordrecht won vrijdagavond nipt.

Jong PSV pakt periodetitel, Sparta naar de play-offs

Sparta Rotterdam-Helmond Sport 5-1
Met drie punten achterstand op Jong PSV begon Sparta aan de laatste speelronde in de tweede periode. Volendam had tot vandaag evenveel punten, maar een veel minder doelsaldo. Een zege zou daarom voor Sparta volstaan om een plek in de play-offs af te dwingen.

De felbegeerde overwinning werd uiteindelijk binnengesleept door goals van Mario Bilate, Soufian El Hassnaoui (strafschop),  Steef Nieuwendaal, Donovan Slijngaard en Donovan Deekman. Mark Janssen had nog wel voor 1-1 gezorgd, maar Helmond moest uiteindelijk de handdoek werpen en eindigde zelfs met negen man. Wouter van der Steen (direct rood) en Dave Nieskens (twee keer geel) stonden al niet meer op het veld toen Sparta kon beginnen aan het feestje. In de reguliere stand is Sparta nog altijd tweede met zeven punten achterstand op streekgenoot en koploper FC Dordrecht.

FC Volendam-FC Emmen 1-5
In Volendam hoopte de aanhang op een misstap van Sparta, waardoor een zege de periodetitel zou betekenen. Zover kwam het niet. Door een vroege goal van Anmar Almubaraki en een eigen goal van Henny Schilder stond de thuisploeg na een uur met 0-2 achter. Ludcinio Marengo redde nog wel de eer, maar tot een remise kwam het niet meer. Sterker nog, Emmen liep uit naar een flinke zege door goals van Wout Weghorst, Quenten Martinus en Alexander Bannink. Beide ploegen eindigden met tien man. Yannick de Wit mocht namens Emmen direct vertrekken, terwijl Nick Coster twee gele kaarten verzamelde.

Jong PSV-Almere City FC 2-2
Met drie punten voorsprong op Sparta en Volendam begon Jong PSV aan het thuisduel met Almere City FC. Een punt zou volstaan om de twee achtervolgers voor te blijven en de eer van de periodewinst veilig te stellen. FC Dordrecht, koploper in de tweede periode, zou de tweede periodewinst immers moeten afstaan omdat óók de eerste periode al werd gewonnen. Uiteindelijk kwam het puntje voor Jong PSV er door goals van Rai Vloet en Elvio van Overbeek. Die twee goals zorgden dat de twee doelpunten van Charles Dissels geen zege voor de bezoekers opleverden.

Zo heeft Jong PSV bewezen mee te kunnen in de top van de Jupiler League en is de ploeg inmiddels al opgerukt naar de achtste stek. Het play-off-ticket schuift evenwel door naar Sparta, maar de eeuwige roem en prestigewinst is voor de Eindhovenaren. Bovendien werd geld binnengehaald voor de slachtoffers van de tyfoon in de Filipijnen. De recette wordt afgestaan aan Giro 555.

Fortuna Sittard-FC Dordrecht 0-1
In navolging van de eerste periodewinst stond Dordrecht na acht duels in de tweede periode ook bovenaan. Op papier heeft de ploeg van trainer Harry van den Ham ook de tweede periode gewonnen omdat Fortuna door een goal van Rihairo Meulens nipt werd verslagen.

De periodewinst schoof evenwel door naar Jong PSV, dat het play-off-ticket vervolgens doorschoof naar Rotterdam. De zege in Limburg betekent wel dat Dordrecht nog soeverein leidt. De voorsprong op Sparta is zeven punten.

Willem II-Jong FC Twente 1-2
Willem II had tot vandaag nog een hele kleine kans in de strijd om de periodetitel en stond bovendien derde in de reguliere stand. In eigen huis werd evenwel een pijnlijke misstap begaan. Ruud Boymans zorgde nog wel voor een voorsprong, maar Renato Tapia en Cas Peters bezorgden Jong FC Twente de winst. Willem II is nu vierde.

MVV Maastricht-De Graafschap 2-1
Door de vijftiende seizoengoal van Jupiler League-topscorer Piotr Parzyszek leek De Graafschap te gaan winnen. MVV kwam door Maic Sema in de slotfase alsnog als winnaar uit de bus. Met twee goals boog hij de achterstand om in een overwinning. De Graafschap moet zodoende even een pas op de plaats maken in de top van de Jupiler League en de druk op coach Pieter Huistra neemt opnieuw grote vormen aan. De Graafschap is nu de nummer vijf.

FC Eindhoven-FC Oss 2-1
FC Eindhoven is Willem II gepasseerd. Door goals van Donny de Groot en Paul Beekmans werd FC Oss verslagen. Sanny Manteiro maakte de 2-1, maar verder dan de aansluitingstreffer kwam het niet meer. Met 33 punten staat FC Eindhoven maar een puntje onder nummer twee Sparta.

Overige uitslagen
FC Den Bosch-Jong Ajax 4-1
VVV-Venlo-Telstar 1-1
Achilles '29-Excelsior 0-0

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen