Jones en Sleegers helpen NEC aan punt in Heerenveen

SC Heerenveen heeft verzuimd om thuis te winnen van NEC, dat zich na de hervatting naar een gelijkspel knokte: 1-1. Mitchell Te Vrede had Heerenveen in de slotfase via een penalty alsnog aan drie punten kunnen helpen, maar Brad Jones voorkwam dat met een knappe redding.

In de eerste helft was SC Heerenveen heer en meester in het eigen Abe Lensta Stadion. Dat leverde na een half uur de verdiende openingstreffer op. Henk Veerman bleef uiterst koel in een direct gevecht met Jones en schoof de bal in de hoek. In de openingsfase was Morten Thorsby in kansrijke posities minder koelbloedig, terwijl Veerman op slag van rust verzuimde de marge te verdubbelen.

NEC maakte een machteloze indruk en leek op weg naar een kansloze nederlaag, maar twee offensieve wissels van trainer Ernest Faber keerden het tij. Al voor rust bracht hij Joey Sleegers voor Marcel Appiah en na de hervatting kwam spits Mihai Roman voor verdedigende middenvelder Janio Bikel. Het was Sleegers die in de 65ste minuut de stand gelijk trok. Hij werd weggestuurd door Christian Santos en zijn schot werd vervolgens zo van richting veranderd dat Erwin Mulder kansloos was.

Henk Veerman viert de 1-0 van SC Heerenveen.

Eerder leek Mulder ook al verslagen bij een schot van Navarone Foor, maar toen kon Jerry St. Juste voor de doellijn nog redding brengen. In de slotfase kregen beide ploegen de kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Invaller Mitchell Te Vrede kreeg twee uitgelezen mogelijkheden om Heerenveen drie punten te bezorgen. Jones voorkwam echter dat Te Vrede uitgroeide tot matchwinner. Eerst bracht de NEC-doelman redding op een schot van dichtbij en vervolgens keerde hij ook een strafschop van de Heerenveen-spits, die daarmee in plaats van de held de schlemiel werd. De penalty was veroorzaakt door Rens van Eijden, die Te Vrede lomp neerhaalde en daarvoor rood (twee keer geel) ontving.

Ook in de resterende minuten bleek Jones niet te passeren en zo pakte NEC een felbevochten punt. De Nijmegenaren staan na de 1-1 remise zevende in de Eredivisie. Heerenveen is vijf plaatsen lager terug te vinden op de ranglijst.