Jonas laat tijden van Mário Jardel herleven in Portugal

Reacties

Jonas maakte maandagavond zijn dertigste officiële treffer voor Benfica door twee keer te scoren in het thuisduel met Tondela (4-1). Liefst 28 daarvan maakte de 31-jarige Braziliaan in de Portugese competitie, waardoor hij als eerste speler sinds Mário Jardel de grens van dertig goals kan slechten in de Primeira Liga.

Jonas laat tijden van Mário Jardel herleven in Portugal

Jardel vestigde rond de eeuwwisseling zijn naam als doelpuntenmachine door in het shirt van FC Porto vier keer op rij topscorer van Portugal te worden. Tussen 1996/97 en 1999/00 scoorde de kopsterke Braziliaan respectievelijk 30, 26, 36 en 37 keer in competitieverband. Na een korte uitstap naar Galatasaray deed Super Mário het in 2001/02 nog eens dunnetjes over namens Sporting Lissabon door liefst 42 keer te scoren in de Portugese competitie.

Sindsdien speelde er nog een heel elitekorps aan topspitsen in Portugal, maar geen van allen kwam in de buurt van de magische grens van dertig goals. Met 26 treffers zijn Oscar Cardozo (Benfica, 2009/10) en Jackson Martínez (FC Porto, 2012/13) de twee spelers die in het post-Jardel-tijdperk de hoogste ogen gooiden. Liédson scoorde in 2004/05 namens Sporting 25 keer. Radamel Falcao evenaarde dat aantal in 2009/10 voor Porto.

Mário Jardel bleef PSV-spits Ruud van Nistelrooy in 1998/99 voor in het Europese Gouden Schoen-klassement door 36 keer te scoren. Van Nistelrooy was in de Eredivisie goed voor 31 treffers.
Mário Jardel bleef PSV-spits Ruud van Nistelrooy in 1998/99 voor in het Europese Gouden Schoen-klassement door 36 keer te scoren. Van Nistelrooy was in de Eredivisie goed voor 31 treffers.

Dat het persoonlijk record van gerenommeerde klasbakken als Lisandro López en Hulk voor diezelfde club op respectievelijk 24 en 23 competitiegoals staat, geeft de huidige prestatie van Jonas nog meer allure. En wie weet waar zijn teller stopt, als de in 2014 transfervrij opgepikte Braziliaan - bij Valencia mocht hij weg - zo doorgaat. Met zijn huidige gemiddelde (28 goals in 26 duels) zou hij na 34 wedstrijden zomaar kunnen uitkomen op een Jardel-achtig aantal.

Dat juist Jonas de tijden van de voormalige goalgetter doet herleven, is opmerkelijk. Waar de meeste topschutters van de laatste jaren een toptransfer maakten, is de loopbaan van de achtvoudig international zo goed als voorbij als hij zijn tot 2018 lopende contract uitdient. Tegen die tijd is hij 34 jaar. Op een transfer is Jonas dan ook niet uit. 'Ik heb altijd gezegd dat ik hier erg gelukkig ben. Ik vind het geweldig hoe de spelers hier worden behandeld.'

Dat Jonas op handen wordt gedragen door de Benfica-fans is niet zo gek. Dankzij zijn niet aflatende scoringsdrift stevenen De Adelaren af op de derde landstitel op rij. Bovendien is er in de Europese topcompetities geen enkele speler die aan De Bomber uit Bebedouro kan tippen. Zelfs Zlatan Ibrahimovic, Gonzalo Higuaín en Cristiano Ronaldo niet. Dat bewijst maar één ding: de man die bij Valencia niet meer nodig was, is bij Benfica op zijn plek.

Topschutters in zes Europese topcompetities
Speler Club Duels Goals
Jonas Benfica (Por) 26 28
Zlatan Ibrahimovic Paris Saint-Germain (Fra) 24 27
Cristiano Ronaldo Real Madrid (Spa) 29 27
Gonzalo Higuaín Napoli (Ita) 29 27
Luis Suárez Barcelona (Spa) 27 26
Robert Lewandowski Bayern München (Dui) 25 24
Lionel Messi Barcelona (Spa) 24 22
Pierre-Emerick Aubameyang Borussia Dortmund (Dui) 25 22
Neymar Barcelona (Spa) 25 20
Islam Slimani Sporting Lissabon (Por) 25 20

Meegenomen in het klassement is de topzes van de UEFA-coëfficiëntenlijst: de competities van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.