Jol: 'Dat de UEFA Kuipers nu al aanstelt verbaast mij'

Oud-scheidsrechter Dick Jol verbaast zich over het feit dat Björn Kuipers zo vroeg is aangesteld als arbiter voor de Champions League-finale. Woensdag maakte de UEFA bekend dat Kuipers op 24 mei in Estádio da Luz in Lissabon de leiding heeft tijdens de eindstrijd tussen Real Madrid en Atlético Madrid.

De Scheveninger vindt het vreemd dat Kuipers' aanstelling zeventien dagen voor aanvang van het Spaanse onderonsje bekend is gemaakt. 'Ik kreeg het destijds vier dagen van tevoren te horen. Zeventien dagen afgeschermd worden is erg lang. Je telefoon moet op stil, hoor. Iedereen klampt je aan, ze willen je voor elke microfoon of camera hebben. Ik hoop niet dat hij nog play-offwedstrijden fluit, want dan richt men alle ogen op die duels.'

Het is alweer dertien jaar geleden dat een Nederlandse scheidsrechter een Champions League-finale kreeg toegewezen. Op 23 mei 2001 was het Dick Jol die de eindstrijd in het miljoenenbal tussen Bayern München en Valencia floot. De 58-jarige oud-scheidsrechter herinnert zich die wedstrijd nog goed. 'Wedstrijdspanning heb je altijd, maar dat is in zo'n Champions League-finale wel anders. Ik had wel vaker voor een vol stadion gefloten, maar de media-aandacht is enorm. Ik ben destijds niet afgeweken van de manier van voorbereiden. Dat heb ik hetzelfde als altijd aangepakt.'

Jol heeft Kuipers' verrichtingen in de Eredivisie dit seizoen niet gevolgd. 'De Nederlandse competitie volg ik eigenlijk niet. Ik ben een groot voetballiefhebber, maar ik kijk liever naar de Premier League of Bundesliga. Ik bezocht pas NAC-RKC… Nou, dat doet pijn aan de ogen, hoor. Volgens de UEFA behoort Kuipers internationaal tot de best presterende scheidsrechters, dus is dit een mooie beloning voor hem. We waren wel weer eens aan de beurt... Het werd tijd dat een Nederlander in de scheidsrechterstop kwam, want de spoeling is dun.'

Speciale adviezen heeft de oud-arbiter, die op 14 juli 2008 een punt achter zijn scheidsrechterscarrière zette, niet. 'Hij moet geen gekke dingen doen, vooral niet op internationaal niveau. Ik raad hem aan om de wedstrijd op dezelfde manier voor te bereiden als anders. Het is natuurlijk een prachtige stadsderby, en dat in de finale van de Champions League. Al die spelers kennen elkaar. Hij zal 'vlijmpie' moeten zijn', waar Jol vlijmscherp mee bedoelt.

De finale die hij in 2001 floot, verliep op z'n zachtst gezegd opmerkelijk. Al na twee minuten kreeg Valencia een strafschop toegewezen, die het verzilverde. Niet veel later mochten de Duitsers ook voor een kalktrap aanleggen, maar die werd gestopt door Santiago Canizares. Na rust was het wel raak voor Der Rekordmeister: Stefan Effenberg schoot de derde pingel van de wedstrijd binnen. Het bleef tot de 120ste minuut 1-1, waarna Bayern München na de penaltyreeks de eerste Champions League in de historie won. (Willem Brouwer)