Kuipers fluit Madrileense Champions League-finale

Reacties

Opnieuw een hoogtepunt voor Björn Kuipers. De 41-jarige scheidsrechter is aangesteld als leidsman voor de Champions League-finale op 24 mei. Dan is er voor het eerst in de geschiedenis sprake van een stadsderby: Real tegen Atlético Madrid.

Kuipers fluit Madrileense Champions League-finale

In Estadio da Luz krijgt het Team-Kuipers de leiding. Het is voor het eerst in dertien jaar dat een Nederlandse scheidsrechter de Champions League-finale mag fluiten. Dick Jol floot in 2001 de eindstrijd tussen Bayern München en Valencia, die uiteindelijk na een penaltyserie een prooi werd voor de Duitsers. In de reguliere speeltijd gaf hij ook drie strafschoppen.

Kuipers zal bij worden gestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roeken en Erwin Zeinstra. De Turk Cüneyt Çakir zal als vierde man fungeren. Pol van Boekel en Richard Liesveld zijn de vijfde en de zesde official.

'Dit is een droom die uitkomt', jubelt Kuipers in een verklaring van de KNVB. 'Op het veld staan tijdens de finale van de Champions League is voor een scheidsrechter net als voor voetballers een van de hoogst haalbare prestaties in het voetbal. Dat maakt ons enorm trots en wij zijn iedereen die ons heeft gesteund en heeft bijgestaan in de afgelopen jaren ontzettend dankbaar. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om samen met mijn team dit prachtige treffen tussen twee Spaanse clubs in Lissabon te leiden.'

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB is al even blij. 'De KNVB is erg trots op de aanstelling van Team Kuipers. Kuipers en zijn assistenten hebben de afgelopen jaren veel internationale topwedstrijden in goede banen geleid. De finale van de Champions League is dan ook een absoluut verdiende kroon op hun werk. We gaan Team Kuipers de komende weken ondersteunen om hen zo goed mogelijk op de finale voor te bereiden.'

Kuipers heeft momenteel 76 internationale wedstrijden achter zijn naam staan, waarvan 26 in de Champions League. De eindstrijd van 24 mei wordt alweer zijn derde Europese finale. Vorig seizoen was hij leidsman bij de Europa League-finale in Amsterdam, waarin Chelsea in de slotminuut won van Benfica. In 2011 floot Kuipers de Europese Super Cup tussen Barcelona en FC Porto.

Overigens is er hoop op meer voor Kuipers. In 2010 floot Howard Webb de Champions League-finale tussen Internazionale en Bayern München (2-0). Daarna mocht hij ook in de WK-finale tussen Oranje en Spanje als scheidsrechter aantreden. Momenteel verblijft Kuipers in Turkije ter voorbereiding op het WK. Eerst zal hij zich dus nog kunnen richten op de finale van het miljoenenbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.