Japan voert na ontslag Flick ook druk op Turkse bondscoach verder op

Japan heeft de goede vorm van de afgelopen maanden doorgetrokken. Na de ruime zege op Duitsland van eerder deze week die bondscoach Hansi Flick zijn baan kostte, wonnen de Japanners dinsdagmiddag ook van Turkije. Die nederlaag verhoogt de druk op de positie van bondscoach Stefan Kuntz nog verder.

Japan
Japan
4 - 2
Turkije
Turkije

Bij de uitploeg stond voormalig Feyenoorder Orkun Kökcü in de basis, terwijl voormalig Spartaan Halil Dervisoglu op de bank zat. Bij Japan verschenen Keito Nakamura (ex-Twente) en Ritsu Doan (ex-Groningen en PSV) aan de aftrap. AZ-rechtsback Yukinari Sugawara en voormalig FC Groningen-verdediger Ko Itakura begonnen als wissel.

In de eerste helft maakte Japan opnieuw een ijzersterke indruk. Via Atsuki Ito en een dubbelslag van Nakamura kwam het Aziatische land op een comfortabele 3-0 voorsprong. Nakamura stuurde Ugurcan Çakir een keer de verkeerde hoek in met een verdekt schot én profiteerde een keer van een foutje van de Turkse doelman, die na rust werd afgelost door Altay Bayindir.

Net voor rust deed Ozan Kabak wat terug en in de tweede helft werd Kökcü naar de kant gehaald. Stade Rennes-spits Bertug Yildirim bracht de spanning na een uur volledig terug door de 3-2 binnen te tikken, maar twaalf minuten voor tijd viel de beslissing. Japan kreeg een strafschop wegens vasthouden van Ismail Yüksek, die Junya Ito benutte.

Zo zal Kuntz ongetwijfeld opnieuw vragen krijgen over zijn positie. Dat gebeurde afgelopen week ook al na het 1-1 gelijkspel in de EK-kwalificatiereeks tegen Armenië. Toen weigerde de Duitse coach op te stappen. Met tien punten uit vijf duels ligt Turkije op nog steeds op koers voor een EK-ticket. Daar verandert de nederlaag tegen Japan niets aan.