Janssen: 'Als je zo'n penalty niet geeft, weet ik het ook niet'

Net als bondscoach Danny Blind had ook Vincent Janssen na afloop van het verloren WK-kwalificatieduel met Frankrijk (0-1) het gevoel een penalty door de neus te zijn geboord. Desondanks kijkt de 22-jarige spits van Tottenham Hotspur met vertrouwen uit naar de resterende wedstrijden van Oranje in de reeks richting het toernooi van 2018 in Rusland.

Oranje leek door een goal van Paul Pogba met een 0-1 achterstand de kleedkamer in te gaan, totdat Janssen vlak voor rust na slecht uitverdedigen van Frankrijk dicht bij de gelijkmaker was. Zijn schot werd gekraakt door Laurent Koscielny en de Franse verdediger beroerde de bal daarbij tot twee keer toe met de hand. Scheidsrechter Damir Skomina zag er tot verbazing van Blind geen penalty in. Ook bij zijn spits bleef dat moment door het hoofd spoken. 'Ik heb het zeker in mijn hoofd, volgens mij was het een honderdprocentpenalty', zei Janssen voor de camera van de NOS.

Blind schamperde dat het al het derde doelpunt was dat Oranje in de WK-kwalificatiereeks werd ontzegd. Eerder werd in de laatste minuut in Zweden een treffer van Bas Dost afgekeurd, dat de goal van Virgil van Dijk vrijdag tegen Wit-Rusland niet doorging had minder gevolgen. Janssen had het gevoel dat de arbiter niet op de hand van Oranje was. 'Als je zo'n penalty niet geeft, weet ik het ook niet. Ik had het gevoel dat hij het op een of andere manier de hele wedstrijd op ons gemunt had. Dat zal niet bewust zijn geweest, maar hij floot zeker niet ons voordeel.'

En dus stond Janssen met 'een klotegevoel' in de catacomben van De Arena. 'Je staat weer met lege handen. Dat is balen, maar je moet wel de positieve dingen eruit halen voor de volgende wedstrijden. We hebben vandaag weinig weggegeven, op een schot na vanaf 25 meter in de eerste helft. Op het laatst gingen we alles of niets spelen en kregen we nog wat kansen. Hoe we vandaag als team hebben gespeeld, daar kunnen we trots op zijn. Het is balen dat we met nul punten naar huis gaan, maar ik denk dat er wel echt een team stond. Dat is iets waar we op verder kunnen bouwen.'

WK
Dat Nederland na drie duels een achterstand van drie punten heeft op Frankrijk en Zweden, hoeft volgens Janssen – met het missen van het EK nog vers in het geheugen - niet onoverkomelijk te zijn. 'We zijn drie wedstrijden onderweg. De aankomende interlandperiodes zullen heel belangrijk worden. Wij hebben met zijn alleen één doel: om het WK te halen. Daar gaan we alles voor geven, honderd procent. Daar zijn we met z'n allen mee bezig, daar werken we aan. We hebben allemaal onze hoofden één richting op en dat is richting 2018, WK. En daar gaan we heen.'