Frankrijk slaat gat met Oranje door fout Stekelenburg

Nederland heeft in de jacht op WK-deelname een kostbare nederlaag geleden tegen Frankrijk. Les Bleus wonnen in Amsterdam met 0-1, met dank aan een grote fout van Maarten Stekelenburg.

Voor Nederland was de thuiswedstrijd tegen Frankrijk een cruciale, wetende dat Les Bleus de sterkste tegenstander zijn in Groep A, maar ook al een opvallende misstap hadden begaan tegen zwakke broeder Wit-Rusland (0-0). Een gelijkspel zou voor Oranje derhalve geen slecht resultaat zijn geweest.

Van begin af aan kwam het gevreesde kwaliteitsverschil met Frankrijk echter duidelijk aan het licht. De ploeg van Didier Deschamps speelde met het vertrouwen en de volwassenheid waar het team van Danny Blind zo naar smacht. Al in de dertiende minuut had Kévin Gameiro de score kunnen openen na een pass van Blaise Matuidi die volgde na een fout van Rick Karsdorp, maar Stekelenburg voorkwam een vroege achterstand.

Stekelenburg sloeg in de dertigste minuut echter een modderfiguur na een uithaal van Paul Pogba. De Franse middenvelder schoot vanaf 25 meter niet eens zuiver richting de hoek, maar Steek beoordeelde de knal volledig verkeerd en kon de bal daardoor slechts schampen voordat deze tegen de touwen viel. Oranje was in de periode ervoor wat sterker geworden, maar was na de 0-1 weer flink van slag.

Memphis Depay kwam al na zestien minuten in het veld bij Oranje, vanwege een blessure bij Quincy Promes.

Alleen Vincent Janssen gaf Oranje in die fase wat hoop. In de 41ste minuut verschafte hij zichzelf een kans na een slechte terugspeelbal van Dimitri Payet, maar zijn schot werd gekraakt door Laurent Koscielny. In zijn val gebruikte de Fransman bij het blokken van de bal zijn arm, maar arbiter Damir Skomina weigerde gehoor te geven aan de luide roep om een strafschop. Kort na rust liet Janssen zich weer zien. Nadat hij zich langs Raphaël Varane had geworsteld, schoot hij uit een lastige hoek net naast.

De betere kansen bleven echter voor Frankrijk. In de 55ste minuut dook Gameiro op voor Stekelenburg, na een schitterende pass van Pogba. De Nederlandse goalie redde bekwaam en zag Antoine Griezmann vervolgens in de rebound over schieten. Zes minuten daarna zag Blind met Georginio Wijnaldum opnieuw een speler geblesseerd uitvallen. De bondscoach bracht vervolgens met Bas Dost een extra aanvaller in het veld.

In de jacht op de gelijkmaker brak Oranje een paar keer goed door op rechts, via de opkomende Karsdorp. Nederland kwam echter goed weg toen Pogba in de 66ste minuut naliet de 0-2 te maken. Hij torende na een corner van Payet boven iedereen uit, maar zijn kopbal werd onschadelijk gemaakt door Stekelenburg.

In een slotfase kreeg Oranje uit het niets een enorme kans op de 1-1. Na een afgeslagen voorzet van Kevin Strootman bracht Janssen de bal terug in de doelmond. Daar stond Memphis klaar om uit te halen, maar zijn schot miste richting en werd gepareerd door doelman Hugo Lloris. De gelijkmaker was voor Oranje zeer welkom geweest, maar op basis van het krachtsverschil en de kansenverhoudingen had dat deze de wedstrijd geen recht gedaan. Door de thuisnederlaag moet Oranje nu al in de achtervolging in Groep A. Niet alleen op Frankrijk, maar ook op Zweden. Beide landen hebben zeven punten, Oranje heeft er pas vier.