Infantino: nieuw transfersysteem en Afrikaanse rechterhand

Reacties

Gianni Infantino heeft zijn plannen geopenbaard voor zijn eerste drie maanden als baas van de FIFA, mocht hij op 26 februari de verkiezing van de wereldvoetbalbond winnen. De 45-jarige secretaris-generaal van de UEFA wil onder meer het transfersysteem hervormen.

Infantino: nieuw transfersysteem en Afrikaanse rechterhand

Infantino presteerde een plan van aanpak met elf punten, waaronder uitgerekend op Deadline Day ook vernieuwingen in de manier waarop clubs in spelers handelen bij horen. Verder stelde de Zwitser uiteraard de FIFA te willen hervormen en het imago te verbeteren en opende hij de deur voor een niet-Europese rechterhand.

'De secretaris-generaal hoeft niet per se een Europeaan te zijn, waarom geen Afrikaan? Er zijn veel capabele mensen in Afrika', aldus Infantino, die ook suggereerde dat de schatkist in Zürich wel wat minder vol mag zitten. 'Het is geen enkel probleem om 1,2 miljard Amerikaanse dollars te verdelen als de winst vijf miljard is.'

Het zal als muziek in de oren klinken van de Afrikaanse lidstaten, die met Tokyo Sexwale ook een kandidaat van eigen bodem hebben. De 62-jarige Zuid-Afrikaanse zakenman zei onlangs nog dat de FIFA niet de ene Zwitser (Sepp Blatter, red.) moet vervangen voor de ander (Infantino, red.). Nu heeft Sexwale juist gezegd dat hij Infantino als zijn voornaamste concurrent ziet.

Die ommezwaai van Sexwale is niet meer dan logisch, want Infantino heeft de steun van de Europese voetbalbond (UEFA), de Zuid-Amerikaanse lidstaten (CONMEBOL) en de overkoepelende federaties van de Caraïben (CFU) en Midden-Amerika (UNCAF). Sjeik Salman is met Azië (AFC) achter zich eveneens een serieuze optie.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.