Indonesië grijpt in: stadion van gigantische ramp wordt gesloopt

Reacties

Begin deze maand overleden zeker 133 mensen bij een gruwelijke stadionramp in Indonesië. De plaats van het onheil, het Kanjuruhan-stadion, gaat tegen de vlakte. Dat is een eerste maatregel om te voorkomen dat er in de toekomst meer van zulke catastrofes te betreuren vallen.

Indonesië grijpt in: stadion van gigantische ramp wordt gesloopt

De ramp voltrok zich na ongeregeldheden op het veld door twee factoren. Ten eerste was er het hardhandige politieoptreden. Zij gebruikten veel traangas zonder dat daar orders voor waren gegeven. Ten tweede heeft het stadion zeer nauwe uitgangen, die bovendien niet allemaal open stonden voor de vluchtende menigte. Om die laatste reden wordt het stadion, opvallend genoeg pas in 2004 geopend, al binnen twintig jaar gesloopt, zo vertelde de Indonesische president Joko Widodo.

Widodo had al aangekondigd dat alle stadions in zijn land nu onderworpen zullen worden aan een grondige controle, en tot die tijd ligt het voetbal in Indonesië stil. Gianni Infantino, de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, is naar Indonesië afgereisd om met een speciale 'taskforce' te onderzoeken hoe de stadions in het land veiliger kunnen worden. Volgend jaar wordt het WK Onder-20 in Indonesië georganiseerd.

'We gaan het Indonesische voetbal reformeren en transformeren. Dit is een voetballand, een land waar voetbal een passie is voor meer dan 150 miljoen mensen. We zijn het hen verschuldigd dat ze veilig naar een wedstrijd kunnen.', sprak Infantino tijdens zijn bezoek aan het Zuidoost-Aziatische land.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.