FIFA grijpt in: speciale taskforce opgericht na stadionramp Indonesië

Reacties

De FIFA en de Indonesische voetbalbond gaan samenwerken in een speciale taskforce om een herhaling van de stadionramp op 1 oktober in de toekomst te voorkomen. Bij rellen na afloop van de wedstrijd tussen Arema FC en Persebaya Surabaya op het hoogste niveau van Indonesië vielen 131 doden.

FIFA grijpt in: speciale taskforce opgericht na stadionramp Indonesië
© Imago

Een van de plannen die de werkgroep gaat uitrollen, is het coachen van de politie en het veranderen van de standaardprocedures bij incidenten. Experts hebben inmiddels in onderzoeken geconcludeerd dat de stadionramp ontstond doordat de politie traangas gebruikte in het stadion, wat verboden is en paniek veroorzaakte. Ook bleken nooduitgangen geblokkeerd of helemaal dicht te zitten en waren er te veel mensen in het stadion.

Het komt niet vaak voor dat de FIFA op deze wijze ingrijpt. Het feit dat Indonesië volgend jaar een jeugd-WK organiseert, zal ongetwijfeld een element zijn in de bemoeienis van de wereldvoetbalbond. FIFA-president Gianni Infantino zal binnenkort afreizen naar Indonesië om de samenwerking officieel te maken.

De nasleep van de rampwedstrijd is nog volop bezig. Zo zijn zes mensen voor de rechter gesleept vanwege hun rol in de ramp. Een minister heeft ook al aangekondigd dat het stadion waar de ramp plaatsvond een flinke renovatie ondergaat. Kort na de stadionramp vertelde Ezra Walian (voormalig speler van Ajax, Almere City FC en RKC Waalwijk en meervoudig international van Indonesië) dat veel stadions in het land verouderd zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.