HSV wacht op rand van afgrond zwalkende kampioen

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de 33ste speelronde is dat het duel tussen Hamburger SV en Bayern München van zaterdag (15.30 uur).

HSV wacht op rand van afgrond zwalkende kampioen

Hamburger SV

Klassering: 16de plaats (27 punten uit 32 duels)
Vorm: V-W-V-V-V

De opleving bij Hamburger SV onder trainer Mirko Slomka is slechts van korte duur geweest. De voorbije zeven competitieduels wonnen Die Rothosen slechts eenmaal. Zelfs sportdirecteur Oliver Kreuzer zei vorige week, na de 3-1 nederlaag bij FC Augsburg, te 'twijfelen aan een positief einde van het seizoen'. Al weken zegt de td tevergeefs op een 'reactie' bij de ondermaats presterende spelersgroep te wachten.

Feitelijk brengt HSV al heel het seizoen te weinig. Gezien de huidige vorm wordt in Hamburg gevreesd dat de hoofdmacht het momenteel zelfs in een play-off tegen de nummer 3 van de Tweede Bundesliga zou afleggen.

Veel kritiek heeft zich toegespitst op Rafael van der Vaart. De laatste twee duels ontbrak de captain vanwege een kuitblessure. Maar veelzeggend is dat Slomka hem, in tegenstelling tot Bert van Marwijk, nooit de negentig minuten laat volmaken. De Oranje-international heeft de training inmiddels hervat en hoopt op een rentree tegen Bayern München. Zeker ontbreken clubtopscorer Pierre-Michel Lasogga, aanvaller Jacques Zoua, verdediger Johan Djourou (beiden geblesseerd) en Tolgay Arslan (geschorst). Maximilian Beister en Slobodan Rajkovic zijn al langere tijd vanwege een kruisbandblessure uitgeschakeld.

Uitgelicht
Voor de misère van HSV zijn al tal van oorzaken genoemd en schuldigen aangewezen. Afgelopen week hebben de Duitse media keeper René Adler hard aangepakt. De 29-jarige sluitpost is een van de weinige routiniers in de hoofdmacht, maar valt de voorbije maanden vooral uit de toon vanwege zijn fouten. Vorige week zondag tegen FC Augsburg (1-3) ging Adler pijnlijk de fout in bij de derde tegentreffer; het was al de achtste (!) zogenoemde blunder van de twaalfvoudige Duitse international. De goalie, in een recent verleden nog de nummer 1 bij Die Mannschaft vóór Manuel Neuer, leidde met twee ketsers in het duel bij Eintracht Braunschweig in februari mede het ontslag in van Bert van Marwijk. Met 68 tegendoelpunten heeft HSV nu al, met nog twee wedstrijden te spelen, het negatieve clubrecord uit 1987/88 geëvenaard.

Bayern München

Klassering: 1ste plaats (84 punten uit 32 duels)
Vorm: G-V-V-W-W

Over het frivole elftal dat soeverein de landstitel veroverde, heeft momenteel niemand het meer. Bayern München verkeerde al in crisis en beleefde afgelopen dinsdag het voorlopige dieptepunt met de pijnlijke uitschakeling in de halve finale van de Champions League door Real Madrid. De afgelopen dagen haalden de kritische Duitse media van alles uit de kast; daarbij moest met name Pep Guardiola het ontgelden. Zo zou de Catalaan zijn elftal hebben kapotgerouleerd. De huidige tactiek zou voor een aantal spelers te lastig uitvoerbaar zijn. Het was veelzeggend dat Guardiola zich na het echec tegen Real Madrid liet ontvallen tijdens de zomer diverse nieuwe spelers aan de selectie toe te voegen, voetballers die beter in zijn filosofie passen. De reeds gecontracteerde Robert Lewandowski moet de spitspositie beter bekleden. Daarnaast moet er in ieder geval een middenvelder bij komen met de passprecisie van Thiago.

Uitgelicht
De zorgen om Franck Ribéry nemen almaar toe. Aan de vormcrisis van de Franse vleugelspits lijkt geen einde te komen. In beide duels met Real Madrid haalde Guardiola hem al na zeventig minuten naar de kant. Verder dreigt een pittige schorsing vanwege het uitdelen van een tik aan Real-verdediger Daniel Carvajal. Nadat Ribéry eerder in 2010 de rode kaart had ontvangen tijdens het Champions League-duel met Olympique Lyon, kan een nieuwe straf hoog uitvallen. Dat zou betekenen dat hij de beginduels van de komende editie moet missen.

Onderlinge historie

Bayern München is al acht Bundesliga-duels met Hamburger SV op rij ongeslagen. In Hamburg wonnen de Zuid-Duitsers 21 van de 48 competitiewedstrijden, dertien keer bleef het gelijk. Mladen Petric bezorgde HSV voor het laatst de winst. Zowel in 2008/09 als 2009/10 zegevierde HSV voor eigen publiek met 1-0 dankzij een goal van de Kroatische spits. De laatste ontmoetingen, het bekerduel in februari, deden bij Die Rothosen behalve Rafael van der Vaart ook Ola John en Ouasim Bouy mee. Die laatste twee zijn na het kort daaropvolgende ontslag van Bert van Marwijk direct op een zijspoor beland.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
04/02/2012 Hamburger SV - Bayern München 1-1 Bundesliga
03/11/2012 Hamburger SV - Bayern München 0-3 Bundesliga
30/03/2013 Bayern München - Hamburger SV 9-2 Bundesliga
14/12/2013 Bayern München - Hamburger SV 3-1 Bundesliga
12/02/2014 Hamburger SV - Bayern München 0-5 DFB-Pokal
 
Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.