HSV stunt tegen Dortmund, De Jong en Dost trefzeker

Hamburger SV heeft de opmars op de Duitse ranglijst voortgezet met een 4-1 overwinning op bezoek bij regerend landskampioen Borussia Dortmund. Nummer drie Bayer Leverkusen verzuimde te profiteren van de uitglijder van Dortmund door met 3-3 gelijk te spelen bij Borussia Mönchengladbach.

Borussia Dortmund – Hamburger SV 1-4Alles leek op rolletjes te verlopen voor Borussia Dortmund na de 1-0 van Robert Lewandowski, die in de zeventiende minuut profiteerde van een misverstand tussen HSV-aanvoerder Heiko Westermann en doelman René Adler.

Binnen een kwartier kantelde het duel echter in het nadeel van Dortmund. Een minuut na de openingstreffer scoorde Artjoms Rudnevs (foto) van dichtbij en halverwege de eerste helft krulde Heung-Min Son via de binnenkant van de paal schitterend de tweede HSV-treffer achter doelman Roman Weidenfeller.

Toen Lewandowski vervolgens ook nog rood kreeg (foto onder), nadat hij Per Skjelbred hard op zijn voet had geraakt in een poging de bal weg te trappen, was Dortmund rijp voor de sloop. Van der Vaart, eerder al hoofdrolspeler bij het opstootje rond de overtreding van Lewandowski, en Westermann verzuimden de voorsprong echter te vergroten. Even leek het tij te keren voor Dortmund, toen Jeffrey Bruma een kwartier na rust eveneens van het veld moest. De 21-jarige verdediger haalde de doorgebroken Marco Reus onderuit. Twee minuten daarna maakte HSV echter een einde aan alle hoop bij Dortmund. Rudnevs kopte de 3-1 op het scorebord uit een voorzet van Van der Vaart. Twee minuten voor tijd maakte Son er nog 4-1 van.

Dortmund blijft ondanks de nederlaag tweede met een punt voorsprong op Bayer Leverkusen, dat op 38 punten staat. Hamburger SV mengt zich volop in de strijd om Europees voetbal. Het staat nu vijfde met 31 punten.

Borussia Mönchengladbach – Bayer Leverkusen 3-3Bayer Leverkusen heeft zich niet optimaal hersteld van de 2-3 thuisnederlaag tegen Borussia Dortmund vorige week. In Mönchengladbach speelde de ploeg met 3-3 gelijk tegen Borussia.

De thuisclub kwam op slag van rust op voorsprong dankzij een doelpunt van Martin Stranzl. Gladbach hield het niveau dat het voor rust behaalde niet vast en kreeg al zeven minuten na de hervatting de gelijkmaker van Sidney Sam om de oren.

Daardoor werd de ploeg van aanvaller Luuk de Jong wel direct op scherp gezet. De voormalig spits van FC Twente zette zijn elftal zeven minuten na de gelijkmaker weer op voorsprong met een trefzekere kopbal: 2-1.

Gladbach had, ondanks de nieuwe voorsprong, toch weer moeite om grip te krijgen op Leverkusen. Het antwoord op de 2-1 van De Jong volgde al na twee minuten, nadat Stefan Kiessling op aangeven van Sebastian Boenisch zijn honderdste Bundesliga-doelpunt maakte (Pizzaro is momenteel de meest productieve actieve speler in de Bundesliga, met 160 goals, Gomez volgt met 129).

De veerkracht die Leverkusen toonde resulteerde zelfs in een voorsprong. Een klein half uur voor het einde van de wedstrijd maakte Andre Schürrle, na voorbereidend werk van Gonzalo Castro, de 2-3.

Leverkusen leek op een overwinning en de tweede plaats af te stevenen, maar door een late treffer van Patrick Herrmann, na voorbereidend werk van Roel Brouwers, moesten beide elftallen genoegen nemen met een punt. Leverkusen staat één punt achter op Borussia Dortmund, Gladbach is zevende.

Greuther Fürth – VfL Wolfsburg 0-1VfL Wolfsburg heeft met moeite de hekkensluiter van de Bundesliga verslagen. Die Wölfe versloegen Greuther Fürth met minimaal verschil: 0-1. Bas Dost ontpopte zich tot matchwinner (foto onder). Door het verschil in kwaliteit waren de bezoekers de bovenliggende partij, maar het lukte niet het overwicht in goals uit te drukken. Zeker in de beginfase kreeg Wolfsburg voldoende kansen, maar kwam het pas in de 23ste minuut op voorsprong.

Na een technisch hoogstandje van Diego kwam de bal bij Vieirinha terecht, die Dost in stelling bracht om te scoren. De voormalig aanvaller van SC Heerenveen faalde niet en liet zodoende het enige doelpunt van de wedstrijd aantekenen.

In de tweede helft hetzelfde beeld. Wolfsburg domineerde, maar vergat de hekkensluiter de nekslag toe te dienen. Daardoor bleef de spanning aanwezig, maar sloot Wolfsburg het duel af met een zege.

Wolfsburg stijgt door de overwinning naar de twaalfde plaats, Greuther Fürth blijft hekkensluiter. De achterstand op FC Augsburg bedraagt twee punten.

VfB Stuttgart – Werder Bremen 1-4Werder Bremen heeft zaterdagmiddag na twee opeenvolgende uitnederlagen weer eens gewonnen op vreemde bodem. Op bezoek bij VfB Stuttgart won het met 4-1. Het was alweer de vijfde nederlaag op rij voor Die Schwaben.

Eljero Elia begon in de basis bij de ploeg van trainer Thomas Schaaf, hij bereidde de vierde treffer voor. Mehmet Ekici was de grote man met twee doelpunten (de 1-0 en de 3-1), waarvan één uit een vrije trap. Aanvoerder Aaron Hunt was belangrijk door na een uur de 2-1 voor zijn rekening te nemen. Voor Stuttgart had Ibrahima Traoré na vijftig minuten nog gelijk gemaakt. Kevin De Bruyne bepaalde de eindstand op 1-4.

Werder stijgt door de derde uitzege van het seizoen naar de elfde plaats en heeft nog alle kans op Europees voetbal. Nummer vijf HSV heeft slechts drie punten meer (31). Stuttgart is door de slechte reeks inmiddels afgezakt naar de veertiende plaats.

Overige uitslagen:Hannover 96 - 1899 Hoffenheim 1-0Eintracht Frankfurt - 1.FC Nürnberg 0-0

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.