Lewandowski bezorgt Dortmund winst in Duitse topper

Borussia Dortmund heeft de topper op bezoek bij Bayer Leverkusen in haar voordeel besloten. De formatie van trainer Jürgen Klopp zag een voorsprong verloren gaan, maar won alsnog dankzij aanvaller Robert Lewandowski: 2-3.

Het was duidelijk wat er voor beide ploegen op het spel stond. De winnaar van dit duel zou de tweede plek op de ranglijst innemen, achter de ongenaakbare lijstaanvoerder Bayern München. Doordat Sven Bender de plek innam van Sebastian Kehl werd het duel bovendien een broederstrijd: Lars Bender stond bij Leverkusen op het middenveld.

Verder trad Dortmund aan zonder nog de altijd geblesseerde Neven Subotic en de voor aanvang ziek geworden doelman Roman Wiedenfeller. Mitchell Langerak nam de plek van Weidenfeller in en hij zag hoe Dortmund uitstekend uit de startblokken kwam.

Al na drie minuten was het Marco Reus die de score voor de bezoekers opende. Een duel om de bal tussen Ilkay Gündogan en Stefan Reinartz eindigde onbeslist, waarna Robert Lewandowski de bal veroverde en Reus wegstuurde. Scoren deed hij vervolgens met een knappe stift. Zes minuten later verdubbelde Jakub Blaszczykowski de score vanaf de strafschopstip (foto onder). Doelman Bernd Leno had Lewandoswski naar de grond gebracht. Een superstart dus voor Dortmund, dat die voorsprong in de eerste helft niet in gevaar zag komen. Maar in het tweede bedrijf kwam Leverkusen terug. Waar Stefan Kiessling al vaak dit seizoen bewees te kunnen scoren, is het geven van een assist ook voor hem weggelegd. Op knappe wijze bracht hij vanaf links Stefan Reinartz in stelling, die de bal in de 58ste minuut binnengleed. Vier minuten later kwam er weer een bal vanaf links, dit keer van de voet van Sebastian Boenisch. Met het hoofd werkte Reinartz de bal in de rechterhoek.

Lang kon Leverkusen niet van het gelijkspel genieten. Na half ingrijpen van doelman Leno schoof spits Lewandowski de bal in een leeg doel. De Pool werd zes minuten later nog naar de grond gebracht, maar de daaruit volgende strafschop was dit keer niet aan Blaszczykowski besteed. Leno bracht redding.

Zodoende besliste Dortmund het duel om de tweede plek in haar voordeel. Met een puntentotaal van 39 staan de geelzwarten wel nog twaalf punten achter op Bayern München. Leverkusen blijft steken op 37 punten en staat derde.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.