Honderd miljoen aan aankopen helpt Newcastle niet verder

Reacties

Hoewel Newcastle United dit seizoen al bijna honderd miljoen euro heeft uitgegeven aan nieuwe spelers, strijdt de club van Georginio Wijnaldum, Siem de Jong, Vurnon Anita, Daryl Janmaat en Tim Krul wederom tegen degradatie.

Honderd miljoen aan aankopen helpt Newcastle niet verder

De club rondde dinsdag de komst van Jonjo Shelvey af. De middenvelder komt voor zestien miljoen euro over van Swansea City. Naast Shelvey werd er ook voor Georginio Wijnaldum (20 miljoen), Aleksandar Mitrovic (18,5 miljoen), Florian Thauvin (18,35 miljoen), Charles Mbemba (12 miljoen) en Henri Saivet (6 miljoen) grof geld betaald. Het resultaat? De achttiende plaats in de Premier League, een positie die na afloop van het seizoen degradatie betekent. Het gelijkspel tegen Manchester United van dinsdagavond (3-3) was een lichtpuntje, maar ook niet meer dan dat.

Eigenlijk ging het na het succesvolle seizoen 2011/12 helemaal mis in Newcastle. Na dat seizoen werd er tot op de dag van vandaag 172,85 miljoen euro uitgegeven, met dit seizoen als 'tropenjaar' met liefst 91,56 miljoen euro aan aankopen. Dat van die aankopen alleen Wijnaldum en Mbemba tot op heden aanwinsten zijn gebleken, komt nauwelijks nog als een verrassing bij de fanatieke aanhang van de club.

Wanbeleid
Clubeigenaar Mike Ashley wordt al jaren gesmeekt om op te stappen. De steenrijke zakenman wordt gezien als de schuldige van het jarenlange wanbeleid en het kopen van de verkeerde spelers, al hadden de managers Alan Pardew en Steve McClaren, de huidige coach, daar ook zeker een aandeel in.

Het seizoen 2013/14 was met een tiende plaats nog acceptabel te noemen, maar in de jaargangen 2012/13, 2014/15 en het lopende seizoen strijdt Newcastle tegen degradatie. Het grootste verwijt? Er wordt maar wat gedaan door de club. Er wordt lukraak geld uitgegeven zonder te kijken naar wat het team nodig heeft. Newcastle wordt regelmatig smalend het voorbeeld genoemd van hoe het níét moet.

Supporters eisen vertrek clubeigenaar Mike Ashley, die verantwoordelijk gehouden wordt voor het wanbeleid van de club.
Supporters eisen vertrek clubeigenaar Mike Ashley, die verantwoordelijk gehouden wordt voor het wanbeleid van de club.

De keiharde realiteit lijkt bij de clubleiding echter nog altijd niet te zijn doorgedrongen. Met Saivet en Shelvey werden er deze week twee spelers gehaald voor in totaal 22 miljoen euro die zeker geen garantie op succes bieden. Saivet was eigenlijk alleen dit seizoen van grote waarde voor Girondins Bordeaux, terwijl Shelvey in het verleden mislukte bij Liverpool.

Bij Swansea knokte Shelvey zich dit seizoen terug in de Engelse nationale ploeg en dat levert hem nu zijn lucratieve overstap naar het prachtige St. James' Park op. Er worden echter veel vraagtekens gezet bij de betaalde transfersom, die aan de hoge kant lijkt. Bovendien heeft Newcastle met Vurnon Anita, Moussa Sissoko en Cheik Tioté al de nodige spelers die op de positie van Shelvey kunnen spelen.

'Ik ben ontzettend blij dat het eindelijk rond is. Ik heb heel de nacht gereden om in Newcastle aan te komen dus het waren 24 knotsgekke uren voor mij, maar het was het allemaal waard om voor deze fantastische club te komen spelen', reageert Shelvey, die net als vele andere spelers gevoelig bleek voor de nog altijd enorme aantrekkingskracht van de naam Newcastle United. Ook McClaren toonde zich gelukkig: 'Hij heeft veel ervaring voor een jonge, Engelse middenvelder en is international, dus ik weet zeker dat hij veel aan de selectie zal toevoegen. We wilden hem al langer hebben en zijn blij dat het nu gelukt is.'

Manager Steve McClaren met de handen in het haar na weer een teleurstellend optreden van zijn ploeg.
Manager Steve McClaren met de handen in het haar na weer een teleurstellend optreden van zijn ploeg.

Nieuwe spits
Uitgewinkeld is McClaren zeker nog niet bij Newcastle. De manager, die een verleden heeft bij FC Twente, wil hoe dan ook nog een spits aan zijn selectie toevoegen, omdat Mitrovic niet aan de hoge verwachtingen heeft kunnen voldoen. 'Het is duidelijk wat Newcastle United moet doen in de winterse transferperiode. Het spel is soms best aardig, maar er worden zo ontzettend veel kansen gemist', constateerde clubicoon en voormalig goalgetter Alan Shearer al eens.

McClaren zal ook wel moeten, want hij heeft zijn naam als coach nog niet bepaald gevestigd in Engeland en een mislukking bij Newcastle United zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor zijn carrière. Degradatie is een absoluut doemscenario, al is het maar omdat de club met een gigantische salarispost zit door de vele dure aankopen en de inkomsten in het Championship ver terug zullen vallen.

Bij clubs als Birmingham City, Wigan Athletic, Blackburn Rovers, Portsmouth en Queens Park Rangers bleek in het verleden al dat die verschillen bijna niet op te vangen zijn. De in Newcastle spelende Nederlanders Krul, Janmaat, De Jong, Anita en Wijnaldum wachten hoe dan ook een cruciale tweede seizoenshelft. (Roy van den Berghe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.