Uitblinker Wijnaldum knokt zich naar punt tegen Van Gaal

In een allesbehalve saai duel heeft Newcastle United dinsdagavond een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Manchester United: 3-3. De ploeg van Louis van Gaal gaf tot twee keer toe een voorsprong uit handen.

Manchester United begon zonder Memphis Depay, maar mét Daley Blind in de basis tegen Newcastle, waar Daryl Janmaat en Georginio Wijnaldum een basisplaats hadden. Siem de Jong zat op de bank, Vurnon Anita en Tim Krul ontbraken vanwege blessures.

Van Gaal zag zijn ploeg uitstekend starten op St. James' Park. Al in de achtste minuut opende Wayne Rooney de score vanaf de penaltystip na een opzichtige handsbal van Chancel Mbemba. Aan de andere kant hield jubilaris David De Gea, die zijn tweehonderdste wedstrijd voor United speelde, zijn doel knap schoon bij een kans voor Wijnaldum. Aan de andere kant was het in de 38ste minuut wel raak. Een prachtige steekpass van de uitstekend spelende Rooney werd net zo knap afgemaakt door Jesse Lingard, die de bal door de benen van doelman Robert Elliot schoof.

Rooney viert feest na zijn openingstreffer op St. James' Park

De wedstrijd leek beslist, maar nog voor rust bracht Newcastle de spanning terug in de wedstrijd. Aleksandar Mitrovic legde de bal met het hoofd prima terug op Georginio Wijnaldum, die de bal uit de lucht langs de kansloze De Gea schoot. Het bleek voor Newcastle het startsein om de wedstrijd helemaal om te draaien, met Wijnaldum in een hoofdrol.

De Nederlandse middenvelder liet zien waarom Newcastle afgelopen zomer twintig miljoen euro voor hem betaalde aan PSV en zette de ene na de andere aanval op. Toch viel de gelijkmaker uiteindelijk niet na een fraaie aanval, maar uit een strafschop. Smalling, die Wijnaldum al helemaal kwijt was bij de 1-2, trok Mitrovic bij een corner naar de grond. Mitrovic zelf stuurde De Gea de verkeerde hoek in: 2-2.

Wijnaldum
Newcastle bleef de betere ploeg. Wijnaldum dacht zelfs de 3-2 te maken, ware het niet dat zijn treffer terecht werd afgekeurd vanwege buitenspel. De thuisploeg bleef op zoek naar de winnende treffer en oogde dreigend, zonder echt grote kansen te krijgen. Toch kwam de 2-3 van Manchester United volledig uit het niets vallen. Rooney kreeg de bal op zo'n achttien meter van het doel van Newcastle voor zijn voeten en haalde genadeloos uit. Elliot kon alleen maar toekijken hoe het leder de kruising invloog: 2-3. Marouane Fellaini kreeg na een goede actie van invaller Memphis een enorme kans op de 2-4, maar de Belg faalde in de afronding.

De misser van Fellaini bleek een dure, want één minuut voor tijd wist Newcastle zich wederom terug te knokken. Paul Dummett haalde vanaf zestien meter snoeihard uit en zag zijn inzet via Smalling in het doel belanden: 3-3. Door de remise verliest Manchester United de vijfde plaats aan West Ham United. De ploeg van Louis van Gaal staat nu zesde. Newcastle United blijft achttiende.