Hoedt en Kishna winnen, gelijkspel Huntelaar in Praag

Skënderbeu zorgde voor een enorme verrassing door Sporting Lissabon met een ruime overwinning huiswaarts te laten keren. Lazio en Tottenham Hotspur wonnen, terwijl Schalke 04 bleef steken op een gelijkspel.

Rosenborg BK - Lazio 0-2
In Groep G van de Europa League deed Lazio uitstekende zaken tijdens het uitduel met Rosenborg BK. Wesley Hoedt en Ricardo Kishna begonnen in de basis bij de Romeinen en beiden lieten zich zien in Noorwegen.

Kishna trapte de hoekschop, die in de negende minuut door Filip Djordjevic tot doelpunt werd gepromoveerd. De van Ajax overgenomen aanvaller kreeg zelf ook een goede kans, maar schoot op doelman André Hansen. Hoedt zag zelfs een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel. Na een klein half uur besliste Djordjevic de wedstrijd door zijn tweede van de avond te maken.

Het bleef 0-2 in het Lerkendal Stadion, waardoor Lazio op tien punten uit vier duels komt. Saint-Étienne won donderdagavond thuis met 3-0 van Dnjepr Dnjepropetrovsk en staat nu met zeven punten derde, terwijl Dnjepr (vier punten) en Rosenborg (één punt) afstevenen op uitschakeling in de groepsfase van de Europa League.

Skënderbeu - Sporting Lissabon 3-0
Misschien wel de grootste verrassing van de avond vond plaats in Albanië, waar Skënderbeu met liefst 3-0 won van Sporting Lissabon. Al na negentien minuten leidde de thuisclub met 2-0 door twee treffers van Sabien Lilaj. Het tweede doelpunt was een strafschop, die tot stand kwam na een overtreding van Rui Patrício. De Portguese doelman kreeg daarvoor een rode kaart, waardoor Sporting met tien man verder moest.

Met een man minder incasseerden de bezoekers nog één goal: in de 56ste minuut door Bakary Nimaga. Skënderbeu blijft ondanks de zege hekkensluiter, maar het is niet langer puntloos. Lokomotiv Moskou en Besiktas voeren met respectievelijk acht en zes punten Groep H aan.

Belenenses - FC Basel 0-2
FC Basel is ook na vier wedstrijden koploper in Groep I. De ploeg van trainer Urs Fischer - die Jean-Paul Boëtius de hele wedstrijd op de bank hield - won eenvoudig op bezoek bij Belenenses, dat het lang spannend hield. Op slag van rust brak Marc Janko echter de ban in Estádio do Restelo. De ex-spits van FC Twente benutte een strafschop en zorgde daarmee voor 0-1.

In de 64ste minuut werd de eindstand door Breel Embolo bepaald op 0-2. FC Basel heeft nu negen punten na vier duels. Fiorentina, dat het uitduel met Lech Poznan met 0-2 won, volgt op drie punten achterstand. Belenenses en Lech Poznan blijven op vier punten staan.

Tottenham Hotspur - Anderlecht 2-1
Het verschil in Groep J tussen de koploper en hekkensluiter was na drie wedstrijden slechts twee punten en dat leek ook na de vierde speelronde het geval te zijn, maar Moussa Dembélé besloot anders. Drie minuten voor tijd schoot hij thuis tegen Anderlecht op schitterende wijze de winnende treffer tegen de touwen.

Harry Kane had na een klein half uur al voor de voorsprong van Tottenham gezorgd, maar invaller Imoh Ezekiel leek de bezoekers een punt te bezorgen. De overwinning ging echter naar de thuisclub, die de koppositie overneemt van AS Monaco, dat eerder op de donderdag niet verder kwam dan een gelijkspel bij FK Qarabag (1-1). Tottenham Hotspur heeft nu zeven punten, AS Monaco zes en Anderlecht en Qarabag hebben er vier.

Sparta Praag - Schalke 04 1-1
Ook in Groep K is er na vier wedstrijden nog niets beslist. Sparta Praag hield Schalke 04, waar aanvoerder Klaas-Jan Huntelaar dertien minuten voor tijd naar de kant werd gehaald, op een gelijkspel. De Tsjechen kenden een bliksemstart, want al na zes minuten zette David Lafata de thuisclub op voorsprong. Maar lang hield die niet stand, want in de twintigste minuut zorgde Johannes Geis met een benutte strafschop voor 1-1. In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.

Ondanks het gelijkspel blijft Schalke 04 koploper. De club uit Gelsenkirchen heeft acht punten, twee meer dan Sparta Praag. Asteras Tripoli is na de 2-0 thuiszege op het APOEL Nicosia van doelman Boy Waterman de nieuwe nummer drie.