Hiddink moet het doen met een punt bij Chelsea-rentree

Chelsea heeft de eerste wedstrijd onder manager Guus Hiddink geen glans kunnen geven met een overwinning. In een onderhoudend duel met Watford bleven The Blues dankzij een enorme misser van Oscar en ondanks een opgeleefde Diego Costa steken op een 2-2 gelijkspel.

Het was namelijk uitgerekend Costa die opstond in de eerste wedstrijd onder leiding van Hiddink. De Spanjaard stond misschien wel symbool voor het Chelsea van dit seizoen: vorig seizoen nog top en goed presterend, deze jaargang met zichzelf worstelend en verkerend in een vormcrisis.

Want in het kampioensjaar kwam hij nog tot twintig goals in de Premier League, tot Boxing Day bleef hij steken op slechts drie treffers. Daar kwam er na 31 minuten op Stamford Bridge eentje bij, toen hij uit de draai raak schoot. De spits kreeg de bal voor zijn voeten uit een hoekschop van Willian, die via John Terry en Gary Cahill in het strafschopgebied bleef hangen, en daarmee zette hij de thuisploeg ietwat tegen de verhoudingen in op voorsprong.

Chelsea-aanvaller Diego Costa krikte zijn seizoensscore tegen Watford op naar vijf doelpunten in de Premier League.

Hands
De uitstekend presterende promovendus - voor de achttiende speelronde zevende op de ranglijst - had namelijk het heft in handen en leek het duel onder controle te hebben. The Hornets slaagden er alleen niet in om het doelman Thibaut Courtois lastig te maken en hadden wat hulp van de tegenstander nodig om de Belgische goalie echt op de proef te stellen. Vier minuten voor rust bood Nemanja Matic de bezoekers - letterlijk - de helpende hand toen hij een hoekschop op zijn arm liet landen. Arbiter Andre Marriner floot voor een strafschop en Troy Deeney, dit seizoen al drie keer eerder trefzeker vanaf elf meter, faalde niet: 1-1.

Waar Costa in de eerste 45 minuten weer even aantoonde dat hij genadeloos kan zijn voor het doel, deed Odion Ighalo dat ruim tien minuten na rust alweer voor de vijfde wedstrijd op rij. De spits van Watford draaide zich vrij op de rand van het strafschopgebied, schoot met zijn linker en via het been van Cahill - dit keer iets minder gelukkig in de kluts - was Courtois kansloos. Maar de strijd der spitsen werd in de 65ste in het voordeel van zijn Spaanse tegenstander beslist, want Costa tekende met zijn tweede treffer van de middag voor de gelijkmaker.

Odion Ighalo was - met wat hulp - voor de vijfde maal op rij trefzeker voor Watford.

Glijpartij
De ex-speler van Atlético Madrid werd de diepte ingestuurd door Willian, de vlag van de grensrechter bleef omlaag en met een schot in de linkerhoek liet hij ex-PSV-doelman Heurelho Gomes kansloos. Tien minuten voor tijd kreeg Oscar de kans om The Blues de drie punten te bezorgen, nadat de ene invaller (Valon Behrami) de ander (Eden Hazard) onderuit had geschoffeld. De Braziliaanse middenvelder van Chelsea faalde echter oog in oog met de Braziliaanse doelman, doordat hij op het moment van schieten onderuit gleed. Zijn schot ging daardoor over het doel en daarmee bleef Hiddink bij zijn eerste duel als Chelsea-manager sinds 2009 steken op een gelijkspel.

De Londenaren komen daardoor nog niet weg uit de gevarenzone, want de ploeg blijft nog altijd de nummer vijftien van de ranglijst, terwijl Watford ook na speelronde achttien de zevende plaats bezet. Maandag wacht voor Hiddink een confrontatie met het Manchester United van Louis van Gaal. Dan moet de man die het meest recent vertrok als bondscoach het overigens wel doen zonder Costa. Hij liep in de slotfase met een wat ongelukkige tackle tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen op en is daardoor geschorst.