'Het veld was onbespeelbaar en gevaarlijk voor spelers'

FC Dordrecht stevent na de dertiende nederlaag van dit Eredivisie-seizoen nog altijd af op degradatie, maar trainer Ernie Brandts maakte zich na afloop van de verloren uitwedstrijd (0-2) in Alkmaar vooral druk om het feit dat scheidsrechter Bas Nijhuis het duel niet afgelastte vanwege de zware sneeuwval.

'Op basis van de omstandigheden in de eerste helft vond ik dat het veld onbespeelbaar was en ook gevaarlijk voor de spelers', reageerde Brandts bij de NOS. 'Ik heb het ook doorgegeven aan de vierde official. Hij heeft toen met de scheidsrechter contact gehad, maar hij zei: "volgens de regels moet de bal een omwenteling maken en zolang er geen gevaar is voor de spelers, gaan we gewoon door".'

Tot verbazing van Brandts. 'Van voetbal was geen sprake. En je voetbalt ook voor het publiek, dat een aantrekkelijke wedstrijd wil zien. Maar dat was op dit veld onmogelijk. De sneeuw bleef aan de bal kleven, je kon geen bal over de grond passen. Ik vond het echt dramatisch. Het was geen prettige dag om naar het voetbal te kijken. Deze omstandigheden waren voetbalonwaardig.'

Funso Ojo en Muamer Tankovic strijden in de sneeuw om de bal.

AZ-trainer John van den Brom verklaarde bij FOX Sports géén problemen te hebben met de omstandigheden. 'Ik heb geen enkel moment in de wedstrijd gehad: het is niet veilig voor de jongens. Het veld was gewoon zacht. De spelers hadden respect voor elkaar, de scheidsrechter is er goed mee omgegaan. Ik vond het niet onverantwoord.'

Brandts moest wel erkennen dat AZ uiteindelijk beter met de omstandigheden omging dan zijn eigen ploeg. 'De eerste helft waren we niet minder, maar we maakten een cruciale fout. Er werd niet goed gedekt. Op basis van de tweede helft heeft AZ uiteindelijk verdiend gewonnen, al waren allebei de goals houdbaar', waarmee Brandts zijn keeper Filip Kurto op zijn beurt niet in bescherming nam.

Korte
Onder de zware omstandigheden moest Dordrecht-aanvaller Giovanni Korte zijn rentree maken na vier maanden afwezigheid door een beenbreuk. Uitgerekend Korte was de enige speler die een blessure overhield aan het besneeuwde veld. 'Ik heb van de fysio gehoord dat het meevalt', stelde Brands echter. 'Dat is het enige goede nieuws van de avond.'