Het moyenne van Luuk de Jong

Reacties

PSV-clubwatcher Stef de Bont volgt de Eindhovenaren op het trainingskamp in het Zwitserse Verbier en belicht in een drieluik de selectie van de landskampioen. Vandaag: de aanval.

Het moyenne van Luuk de Jong

De eerste zit er alweer in. Woensdagavond, Thonon-Les-Bains. Luuk de Jong stond een kwartier in het veld toen hij zijn eerste doelpunt maakte. Hij kopte de 2-1 binnen tegen Saint-Étienne. Een afgemeten hoekschop waarna de targetman droog raak kopte.

Op de twee uur durende autorit van Frankrijk terug naar Zwitserland, ging het over de waarde van de spits. Zijn cijfers zijn indrukwekkend: in de 89 officiële wedstrijden die de spits voor PSV speelde, wist hij 58 keer te scoren. Bovendien gaf hij 26 assists. Samengevat: dat betekent dat hij in 89 wedstrijden 84 keer betrokken was bij een doelpunt. Praktisch 1-op-1 dus.

Een journalist van het Eindhovens Dagblad grapte dat De Jong inmiddels meer waard was voor de club, dan het PSV Partnerfonds dat de club vorige week presenteerde. Daarmee is dertig miljoen euro gemoeid. De collega kan wel eens gelijk hebben.

Na mindere periodes bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United, heeft de aanvaller zijn topvorm hervonden. Niet gek dan ook dat de spits aan diverse Europese competities wordt gelinkt. De Jong geeft aan alles aan te horen, maar prima op zijn plaats te zitten bij PSV. In Eindhoven speelt hij Champions League-voetbal, doet hij mee om de landstitel én is hij in beeld bij Oranje. Zoals hij zelf aangeeft. 'Alleen als er een club langskomt waar alles goed voelt, ga ik erover nadenken.'

PSV probeert de aanvaller ondertussen te verleiden een nieuw contract te tekenen. Trainer Phillip Cocu wil elke positie voorin dubbel bezet hebben. Zes poppetjes voor drie posities dus. Voor de spitspositie heeft PSV naast De Jong de beschikking over Jürgen Locadia. De Emmenaar sleet afgelopen seizoen zijn dagen vooral aan de zijkant, waar hij positief verraste.

Nog altijd schuift Locadia niet onder stoelen of banken het liefst rugnummer negen te dragen, maar hij wekt vooralsnog niet de indruk een transfer te forceren.

Steven Bergwijn schittert op het EK Onder-19.
Steven Bergwijn schittert op het EK Onder-19.

Interessant wordt het aan de zijkant. PSV verlengde onlangs het contract van Steven Bergwijn. De vleugelaanvaller staat te boek als één van de grootste Nederlandse talenten en schittert momenteel op het EK Onder-19. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld dit seizoen definitief door te breken. Dan is er nog Gastón Pereiro, die aan zijn tweede seizoen in Eindhoven begint en zijn klasse wil etaleren.

De vraagtekens staan achter de namen van Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon. Beiden zinspeelden eerder op een vertrek. Narsingh heeft nog een eenjarig contract en wil een volgende stap maken. Jozefzoon liet voor het seizoen de clubleiding weten toe te zijn aan een basisplaats. Waar tot vorige week het alle schijn van had dat Narsingh als eerste zou vertrekken, liet zowel Cocu als technisch manager Marcel Brands deze week doorschemeren dat een vertrek van Jozefzoon niet ondenkbaar is.

In Eindhoven wordt rekening gehouden met minimaal één uitgaande transfer. De club was zelf een tijdje in de markt voor de Portugese aanvaller Bruma, maar Marcel Brands liet gisteravond weten dat zijn komst niet haalbaar is. Het laatste contact tussen diens werkgever Galatasaray en Brands dateert van drieënhalve week geleden, toen de technisch manager naar Istanbul vloog. Sindsdien is het stil.

Wel of geen Bruma, voor PSV is het belangrijk dat targetman Luuk de Jong blijft. Zijn doelpunten kunnen het verschil maken tussen wel en geen landstitel.

Lees hier het eerste deel van het drieluik, over de defensie van PSV.
Lees hier het tweede deel van het drieluik, over het middenveld van de Eindhovenaren.

{"title":"TOTO daagt jou uit bij actie: kies tussen Atalanta en Leverkusen!","titleMobile":"TOTO daagt jou uit bij actie: kies tussen Atalanta en Leverkusen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:c9636488-2157-4e34-b051-1ddde37e2819","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Bij de welkomstactie (24+) is er een speciale notering voor een zege in de reguliere speeltijd.","textMobile":"Bij de welkomstactie (24+) is er een speciale notering voor een zege in de reguliere speeltijd."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.