Het broze houvast voor de ontmaskerde magiër Van Gaal

Reacties

De 29ste speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op de belangrijkste wedstrijden.

Het broze houvast voor de ontmaskerde magiër Van Gaal

Het is al het hele seizoen de bonte Louis van Gaal-parade. Het begon met beelden uit Amerika van de eerste paar trainingen. Een druk gebarende Van Gaal die Rooney uitlegt hoe hij een doelpunt moet maken. In de hoeken mikken, Wayne! Daar kwam het op neer.

Daarna verschenen er shovels op het trainingscomplex. Er moesten bomen worden gepland omdat het te winderig was om te trainen. Zo is het vanaf het begin een opeenstapeling van merkwaardige incidenten geweest, los van de vele versprekingen. Heel verrassend is dat allemaal niet, want al enige tijd is bekend dat Louis van Gaal behalve een gevestigd topcoach ook een zeer eigenaardig mens is.

Daarom kon je rekenen op de hausse aan Van Gaal-momenten die de voorbije maanden zijn voorbijgekomen. Zijn naam werd kort na zijn komst nog net niet in gouden letters geschreven. Hij was de grote tovenaar van Oranje die de wereld verbaasde met een wisseltruc. Van Gaal werd binnengehaald als het genie die op de puinhopen van David Moyes een nieuwe succesploeg zou optuigen.

Halverwege maart kun je voorzichtig concluderen dat het niet helemaal gelopen is zoals werd gehoopt. De echt goede wedstrijden zijn op één hand te tellen, hoezeer Van Gaal ook zijn best doet een ander verhaal te vertellen. Clubiconen morren, steeds massaler, de aanhang wil voetbal zien en roept dat ook hardop in het stadion. Elke emotie is uit het spel onttrokken, voetballers lijken gebukt te gaan onder het heilig verklaarde evangelie van Louis van Gaal. Ze zijn langzaam verstrengeld geraakt in zijn filosofie, het toverwoord in Manchester en omgeving. Ondertussen is de liefhebber weggejaagd. Manchester United kijken doe je dit seizoen niet voor je plezier.

Kantelmoment
Het duel met Tottenham Hotspur zondagmiddag belooft een kantelmoment te worden. Na de FA Cup-uitschakeling tegen Arsenal rest alleen de competitie nog. Champions League-voetbal is een verplichting voor een club met de ambitie van Manchester United. Van Gaal is niet aangetrokken voor een vijfde plaats. Met een zege op Tottenham kan United afstand nemen van één van de clubs die ook op een CL-ticket mikt. Zeker in de wetenschap dat Manchester United volgende week op bezoek gaat bij Liverpool en Chelsea dit weekeinde thuis tegen Southampton speelt. Met een beetje geluk gaat Van Gaal de laatste acht duels in met een lichte voorsprong op de andere gegadigden voor plek drie en vier. Het is een broos houvast in dit eerste Van Gaal-jaar.

Programma
Crystal Palace 14-03
13:45
Queens Park Rangers
Arsenal 14-03
16:00
West Ham United
Everton 14-03
16:00
Newcastle United
Leicester City 14-03
16:00
Hull City
Sunderland 14-03
16:00
Aston Villa
West Bromwich Albion 14-03
16:00
Stoke City
Burnley 14-03
18:30
Manchester City
Chelsea 15-03
14:30
Southampton
Manchester United 15-03
17:00
Tottenham Hotspur
Swansea City 16-03
21:00
Liverpool
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.