Het 4-4-2-systeem past Portugal als gegoten

Reacties

Portugal heeft dinsdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen EK-debutant IJsland. Namens VI analyseert Taco van den Velde het duel.

Het 4-4-2-systeem past Portugal als gegoten

Groep F, eerste ronde
14 juni 2016
Saint-Étienne


Op het WK in Brazilië was hij nog een vaste keuze. Éder kwam in alle drie de groepswedstrijden in actie maar zijn rol in de punt van de aanval was niet bepaald succesvol. In dat voor Portugal rampzalig verlopen toernooi werd de lange aanvaller in alle wedstrijden voortijdig gewisseld zonder een rol van betekenis te kunnen spelen.

En zijn interlandcarrière is nog steeds niet al te succesvol. Drie doelpunten in 26 interlands. Toch is de aanvaller van het Franse Lille zo'n beetje de enige behoorlijke centrumspits van het land. De nieuwe bondscoach Fernando Santos ging ook na het mislukte WK lange tijd door met het 4-2-3-1 van zijn voorganger  en probeerde naast  Éder ook Danny,  Nélson Oliveira en Lucas João in de punt van de aanval en uiteindelijk zelfs zijn superster Cristiano Ronaldo.  

Pas dit jaar besloot de coach zijn speelwijze af te stemmen op zijn spelersmateriaal. In de oefeninterlands tegen Bulgarije, België en Engeland experimenteerde de coach met een 4-4-2-formatie.  Vanavond in Saint-Étienne bleek dat die speelwijze uitstekend past bij de ploeg.

Met name de tweemansvoorhoede Nani-Cristiano Ronaldo functioneerde uitstekend. En met name voor Ronaldo is dat goed nieuws, omdat zijn prestaties bij Portugal altijd in de schaduw stonden van die bij zijn eigen club. Links, rechts, in het centrum en op het middenveld: de superster was in balbezit overal te vinden.  Vanavond bleek dat Ronaldo in deze speelwijze heel belangrijk kan worden voor zijn ploeg.

Natuurlijk was de 1-1 qua resultaat teleurstellend, maar wie gewoon helder het spel analyseert constateert dat Portugal tot nu toe de ploeg is die op dit EK de meeste mogelijkheden creëerde (21), de meeste schoten op doel loste (9) en de keeper van de tegenpartij tot de meeste reddingen (8) dwong.  Voor bondscoach Fernando Santos zal het de bevestiging zijn dat hij de goede weg is ingeslagen met zijn elftal en op deze manier het optimale haalt uit de kwaliteit van zijn topspelers. Tegen Oostenrijk en Hongarije zal zich dat door moeten zetten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.