Henriksen schiet AZ na hectische week langs PEC

AZ heeft de hectische week in Alkmaar afgesloten met een nipte overwinning op PEC Zwolle. In eigen huis bepaalde Markus Henriksen de eindstand namens het elftal van interim-trainer Dennis Haar: 1-0.

Daarmee kan Earnest Stewart de bizarre week toch afsluiten met een glimlach. De directeur voetbalzaken van AZ zag Marco van Basten een stapje terug doen, terwijl de beoogde opvolger Alex Pastoor er uiteindelijk niet uitkwam met de club.

De clubleiding van AZ hoopt snel de nieuwe hoofdtrainer te kunnen presenteren, maar geeft tot die tijd het vertrouwen aan Dennis Haar met Van Basten als diens assistent. Een goed resultaat tegen PEC Zwolle moest ervoor zorgen dat de rust in Alkmaar bewaard bleef.

Lange tijd leek het duel uit te monden in een doelpuntloos gelijkspel. PEC Zwolle stichtte zo nu en dan gevaar, maar slaagde er niet in het spel te domineren. Ook AZ speelde niet overtuigend, al kreeg de thuisploeg wel de beste kansen. Grootste obstakel voor AZ was zonder twijfel doelman Warner Hahn.

Voor de rust keerde hij de inzetten van Jeffrey Gouweleeuw, Nemanja Gudelj en Muamer Tankovic. Ook in de tweede helft verrichtte Hahn een paar knappe reddingen, maar op het schot van matchwinner Henriksen had de huurling van Feyenoord geen passend antwoord. De Noor pikte een afgeslagen bal via Hahn op en schoot de bal onberispelijk in het dak van het doel: 1-0.

Door de nipte nederlaag in Alkmaar is de ploeg van trainer Ron Jans de koppositie in de Eredivisie kwijt. Bekerwinnaar PEC Zwolle bezet na zes speelronden de derde plaats met twaalf punten. AZ is terug te vinden op plek negen. De club uit Noord-Holland verzamelde negen punten uit de eerste zes duels.