Hellas Verona ideale tegenstander Milan bij debuut Seedorf

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de twintigste speelronde is dat het duel tussen AC Milan en Hellas Verona van zondagavond (20.45 uur).

Hellas Verona ideale tegenstander Milan bij debuut Seedorf

AC Milan

Klassering: 11de plaats (22 punten uit negentien duels)
Vorm: G-G-V-W-V

Voor Clarence Seedorf wordt de thuiswedstrijd met Hellas Verona zijn eerste duel ooit als hoofdtrainer. De beslissing om een totale beginneling aan te stellen als coach is Silvio Berlusconi op kritiek komen te staan, maar de historie wijst uit dat de clubeigenaar een opvallend gelukkige hand heeft bij het aanstellen van onervaren trainers, zoals Arrigo Sacchi en Fabio Capello.

Sacchi had ten tijde van zijn komst naar Milan in 1987 pas twee jaar ervaring als trainer, maar verwierf een plek in de geschiedenisboeken als architect van Il Grande Milan, het legendarische Milan-team met daarin onder anderen Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard, dat zo'n beetje alles won wat er te winnen viel. Sacchi's opvolger Capello had zelfs geen enkele eerdere ervaring als hoofdtrainer en werd met de club vier keer kampioen in vijf seizoenen, terwijl hij ook de Champions League won.

Seedorf stapt op een uitstekend moment in bij Milan, want hij kan het alleen maar beter doen dan zijn voorganger Massimiliano Allegri, onder wie de roemruchte club was afgezakt naar de beschamende elfde plaats. Die positie doet geen recht aan de status van Milan en aan de kwaliteiten van de spelersgroep. De selectie die Seedorf erft is in potentie niet veel minder dan die van AS Roma en Napoli, de clubs die de tweede en derde plaats bezetten. Hoewel het huidige gat op de ranglijst veel te groot is om te overbruggen,  moet Milan zich met een of twee directe versterkingen volgend seizoen kunnen mengen in de strijd om de Champions League-plaatsen. Plaatsing voor de Europa League is dit seizoen nog wel reëel.

Uitgelicht
De belangrijkste uitdaging die Seedorf deze jaargang wacht is om van Milan een geheel te smeden dat zich schikt naar een vaste speelstijl. Dat laatste lukte Allegri dit seizoen geen moment. De defensie van Milan hing onder hem vaak als los zand aan elkaar, terwijl de aanvallers louter uit waren op eigen succes. De aanpak die Seedorf kiest voor de vaker problematische dan geniale vedette Mario Balotelli is medebepalend voor zijn kansen op succes en de hereniging van de uiteengevallen selectie.

Hellas Verona

Klassering: 6de plaats (32 punten uit negentien duels)
Vorm: W-G-W-W-L

Het duel van zondagavond is voor beide partijen van groot belang, want het is niet ondenkbaar dat Hellas en Milan elkaar in de slotfase van dit seizoen zullen bestrijden voor een plek in de Europa League. Hellas staat zesde, een plek die na dit seizoen normaliter (afhankelijk van de bekerwinnaar) recht geeft op deelname aan Europees voetbal. Als Milan de promovendus verslaat, slinkt het verschil tussen beide ploegen naar zeven punten, een aantal dat te overbruggen is. Een overwinning zou Seedorf en consorten dus de broodnodige sportieve perspectieven bieden.

Uitgelicht
Hellas dankte zijn sterke seizoenstart vooral aan de uitstekende resultaten in eigen huis. In het Stadio Bentegodi wonnen de Gialloblù acht van hun tien competitiewedstrijden, waaronder een 2-1 zege op AC Milan. Alleen stadgenoot Chievo (0-1) en Napoli (0-3) wonnen op bezoek bij Hellas. In uitwedstrijden is de ploeg van trainer Andrea Mandorlini een stuk minder gevaarlijk, want op vreemde grond won Hellas pas twee keer. Op bezoek bij de topclubs uit de Serie A (AS Roma, Fiorentina, Internazionale en Juventus) pakte de nieuwkomer zelfs geen enkel punt. Alle goede voortekenen voor een goede start van Seedorf bij Milan zijn dus aanwezig.

Onderlinge historie

Ook de onderlinge historie is op de hand van Milan. Van de 23 competitieduels die Milan in San Siro tegen Hellas speelde, verloor het er geen een (!). Veertien duels werden gewonnen door de Milanezen, terwijl er negen een gelijkspel opleverden. De totale balans tussen beide ploegen is 22 zeges voor Milan, zeventien remises en acht overwinningen voor Hellas. (Reon Boeringa)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
12/03/2000 AC Milan - Hellas Verona 1-1 Serie A
17/12/2000 Hellas Verona - AC Milan 1-0 Serie A
23/12/2001 AC Milan - Hellas Verona 2-1 Serie A
28/04/2002 Hellas Verona - AC Milan 1-2 Serie A
24/08/2013 Hellas Verona - AC Milan 2-1 Serie A

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.