Heerenveen steelt de zege na kansenregen De Graafschap

De Graafschap heeft verzuimd van de laatste plaats af te komen in de Eredivisie. Kansen kreeg het genoeg, maar SC Heerenveen sloeg uiteindelijk toe (0-1).

De Graafschap begon met de wetenschap aan het duel dat alle vijf (!) ploegen rond de Doetinchemmers eerder dit weekend al hun wedstrijden hadden gewonnen. En SC Cambuur had De Superboeren daarbij de rode lantaarn weer overgedragen na een thuiszege op PEC Zwolle (1-0). Maar van een mentale tik leek gezien de furieuze start van De Graafschap geen sprake.

Voor rust was er maar één ploeg die voetbalde en na een minuut had het ook al raak moeten zijn voor de thuisclub. Vincent Vermeij, vorige week met twee treffers nog de gevierde man in de derby tegen Vitesse (2-2), kreeg een doorgeschoten bal voor zijn voeten maar stuitte binnen het vijfmetergebied desondanks op Erwin Mulder. En ook na een inzet van Cas Peters kwam de keeper met de schrik vrij, want de bal hobbelde buiten zijn bereik tot zijn opluchting in het zijnet.

Heerenveen, dat voor rust enkel plaagstootjes uitdeelde via Henk Veerman (naast) en Sam Larsson (rollertje in de handen van Hidde Jurjus), mocht verder Kevin Blom bedanken dat het zonder kleerscheuren de rust haalde. Het duwtje van Youssef El Jebli op Caner Cavlan werd door de scheidsrechter gezien, waardoor zijn openingstreffer werd geannuleerd. Maar bij de handsbal van Joost van Aken, van dichtbij aangeschoten door Peters, zou hij niet de eerste zijn die de bal wél op de stip zou leggen.

Sam Larsson (links) in duel met Nathaniel Will.

De Friezen herstelden zich na de onthutsend zwakke eerste helft in de fase kort na rust, waarin Veerman met een hard schot bijna doel trof. Langzaam nam De Graafschap de regie weer over, zonder dat de ploeg van trainer Jan Vreman echt gevaarlijk werd. Toch kregen de Doetinchemmers de deksel op de neus voor de gemiste kansen in het eerste bedrijf. Bij een spaarzame uitval van Heerenveen smoorde een inzet van Veerman, waarna Morten Thorsby bij de tweede paal eenvoudig binnentikte (0-1).

Vreman, die genoopt werd de energieke Andrew Driver met een blessure naar de kant te halen, zweepte De Vijverberg met het inbrengen van de spitsen Piotr Parzyszek en Nathan Kabasele nog even op voor een opportunistisch slotoffensief. Maar hij wist ook al dat zijn elftal de beste kansen om de laatste plaats weer terug te geven aan Cambuur toen allang verspeeld had. Heerenveen staat door de gestolen zege elfde en mag met vier punten achterstand op Vitesse zelfs stiekem hopen op play-offs.