Hattrick-held Kane schiet Stoke aan flarden

Harry Kane heeft tegen Stoke City (4-0) zijn bijnaam Hurricane weer eens waargemaakt. Als een wervelstorm denderde de spits van Tottenham Hotspur door de defensie van de tegenstander en zette hij binnen 37 minuten een hattrick op zijn naam. Voor Spurs betekende het de zevende thuisoverwinning op rij, een evenaring van het clubrecord.

Tottenham liet er in de openingsfase van het duel geen gras over groeien. Na een kwartier viel de bal via Christian Eriksen voor de voeten van Kane, die temidden van de verdedigers van Stoke en gaatje vond om te schieten en zijn honderdste officiële doelpunt in zijn loopbaan maakte. De thuispartij ging daarna nadrukkelijk op zoek naar een tweede doelpunt en was dichtbij via Jan Vertonghen, die zijn rentree maakte na een enkelblessure. De Belgische verdediger raakte van dichtbij de lat.

Na een half uur was het opnieuw Kane die het scorebord in actie bracht. De spits ontving een hoekschop van Eriksen op de rand van de zestien en werkte de bal met een perfect schot in de linkeronderhoek. Het was de zestiende treffer van het seizoen voor Kane, die vorig jaar met 25 doelpunten topscorer van de Premier League werd.

Zijn honger was echter nog niet gestild. Vijf minuten later maakte Kane uit een vrije trap van Eriksen zijn derde doelpunt en daarmee zijn derde hattrick van dit kalenderjaar. De eerste helft sloot hij vervolgens in stijl af met een assist op de 4-0 van Dele Alli, nadat hij eerst Bruno Martins Indi te kijk zette door de bal met gemak over hem heen te wippen.

In de tweede helft maakte Stoke geen aanspraak op een comeback, wel liep Spurs nog averij op door het uitvallen van Toby Alderweireld en Vertonghen. Het deed weinig af aan de zevende thuisoverwinning in de competitie op rij, waarmee het record van Harry Redknapp uit 2009 werd geëvenaard.

Op de ranglijst stijgt Spurs door de driepunter naar de tweede plek. Het legt de druk bij Arsenal en Manchester City, die hun wedstrijd moesten verplaatsen door de deelname van hun tegenstanders Southampton en Manchester United aan de League Cup-finale. Tottenham staat tien punten achter op koploper Chelsea. Vincent Janssen zat net als Michel Vorm negentig minuten op de bank bij de thuisploeg.