'Horrortackle Alli had einde loopbaan kunnen betekenen'

Reacties

Dele Alli leidde donderdagavond de Europese uitschakeling van Tottenham Hotspur in met zijn rode kaart voor een horrorovertreding op AA Gent-speler Brecht Dejaegere. Volgens voormalig Spurs-manager Harry Redknapp had zijn tackle zomaar het einde van de loopbaan van de Belgische middenvelder kunnen betekenen.

'Horrortackle Alli had einde loopbaan kunnen betekenen'

AA Gent-trainer Hein Vanhaezbrouck noemde de overtreding van Alli 'gevaarlijk', maar dacht niet dat de Engelse middenvelder het expres deed. BT Sports-analist Redknapp was harder voor het twintigjarige talent. 'Hij had de loopbaan van die jongen kunnen beëindigen, daar is geen twijfel over mogelijk. Hij had het been van die speler kunnen breken. Ik ben fan van Alli, maar dit was een vreselijke tackle.'

Manager Mauricio Pochettino was na afloop minder veroordelend. 'Hij is erg teleurgesteld. Dit kan gebeuren in het voetbal. Hij weet dat hij een fout heeft gemaakt. We moeten dit soort situaties in de toekomst voorkomen. Ik wil het niet goedpraten, maar er werd daarvoor een duidelijke overtreding op hem gemaakt. Natuurlijk werd hij terecht van het veld gestuurd. Dat weet hij zelf ook.'

Redknapp stelde dat Alli moet werken aan dit aspect van zijn spel. 'Alles wat hij in anderhalf jaar heeft bereikt, komt doordat hij een bijzondere jongen is', verdedigde Pochettino zijn pupil. 'Hij heeft een ongelooflijke persoonlijkheid en karakter, maar is bovenal een geweldige speler. Dit is nu eenmaal hoe hij is. Hij speelt het spelletje erg gepassioneerd, dan gebeurt zoiets soms.'

Het is niet de eerste keer dat de zich stormachtig ontwikkelende Alli in negatieve zin de aandacht op zich vestigt. Eind vorig seizoen kreeg hij op basis van tv-beelden een schorsing van drie wedstrijden voor het slaan van West Bromwich Albion-speler Claudio Yacob. De rode kaart die hij donderdag kreeg was de eerste van zijn nog jonge loopbaan.

Tot dusver verliep het tweede seizoen in dienst van Spurs crescendo voor de vijftienvoudig international van Engeland. Met dertien officiële treffers stond de in 2015 van MK Dons overgekomen middenvelder al aan de basis van menig overwinning. Met name rond de jaarwisseling was hij op dreef. In zijn eerste seizoen werd hij al verkozen tot PFA Young Player of The Year.

Wembley
Mede door de rode kaart van Alli eindigde een wedstrijd op Wembley opnieuw teleurstellend voor Tottenham. De Londense club werkt zijn Europese duels af in de nationale voetbaltempel, omdat White Hart Lane wordt verbouwd. In de laatste acht officiële duels boekte Spurs pas één zege op Wembley, die van eind vorig jaar in de Champions League op CSKA Moskou (3-1).

Voor het derde seizoen op rij presteert Pochettino daardoor teleurstellend in Europa. In 2014/15 was de zestiende finale van de Europa League ook al het eindstation (tegen Fiorentina), vorig seizoen was Borussia Dortmund te sterk in de achtste finale. De Argentijn was daar zelf mede debet aan door in Europese duels belangrijke spelers rust te geven, ook in de Champions League.

'We moeten ons verbeteren', zei Pochettino over de uitschakeling tegen Gent (2-2), dat in België met 1-0 won. 'Het is voor de club belangrijk om altijd Europees voetbal te spelen. We zijn teleurgesteld. We zullen dit moeten analyseren en een paar dingen moeten veranderen, zodat we volgend seizoen een betere ploeg zijn.' In de Premier League staat Spurs derde. Zondag wacht een thuisduel met Stoke City.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.