AA Gent stunt ook op Wembley en schakelt Spurs uit

AA Gent heeft donderdagavond voor een daverende stunt gezorgd door Tottenham Hotspur uit te schakelen in het toernooi om de Europa League. In Londen werd het 2-2. Borussia Mönchengladbach maakte een knappe comeback op bezoek bij Fiorentina.

Tottenham Hotspur - AA Gent* 2-2 (uitslag eerste wedstrijd 0-1)
Vorige week zorgde AA Gent voor een verrassing door in eigen huis met 1-0 te winnen. De start voor Spurs in de terugwedstrijd was voortvarend: na ruim tien minuten opende Christian Eriksen de score op aangeven van Eric Dier. Het vervolg pakte minder uit voor de Londenaren. Eerst kopte Harry Kane de bal in eigen doel, vervolgens werd Dele Alli van het veld gestuurd na een overtreding met gestrekt been op Brecht Dejaegere. Toch herpakte de thuisploeg zich met tien man na rust. Victor Wanyama schoot fraai raak in de verre hoek, waarna Tottenham op zoek ging naar de 3-1. De goal viel zeven minuten voor tijd juist aan de andere kant via Jérémy Perbet, waardoor het uitvak ontplofte en de stunt van Gent bezegeld werd.

Fiorentina - Borussia Mönchengladbach* 2-4 (uitslag eerste wedstrijd 1-0)
Het Europese avontuur leek over en uit voor Borussia Mönchengladbach, toen Fiorentina na dertig minuten al met 2-0 leidde. Nikola Kalinic en Borja Valero hadden toegeslagen en de Italianen hadden het heenduel in Duitsland bovendien ook al met 0-1 gewonnen. Het was voor Lars Stindl het moment op te staan en uit te groeien tot gevierde man bij de Houdini-act van Gladbach. De 28-jarige middenvelder zorgde vlak voor rust voor de aansluitingstreffer en sloeg in de 47ste en 55ste minuut opnieuw toe. Tot overmaat van ramp voor Fiorentina knikte Andreas Christensen even later raak na een kort genomen corner: 2-4. Het was vervolgens code rood bij Fiorentina, dat met man en macht zocht naar eerherstel. Dat was tevergeefs.

Shakhtar Donetsk - Celta de Vigo* 0-2 na verlenging (uitslag eerste wedstrijd 1-0)
In Spanje was een enkele counter, bekroond met een goal door Gustavo Blanco, genoeg voor een overwinning voor Shakhtar. Ook in het Metaliststadion in Kharkov, waar Shakhtar speelt vanwege de problemen in Donetsk, verschansten de Oekraïners zich. Tot in de absolute slotfase bracht dat resultaat. Een schwalbe van John Guidetti en de daaropvolgende benutte strafschop van Iago Aspas zorgde er echter vlak voor tijd voor dat er nog een verlenging kwam. Daarin groeide Gustavo Cabral met een kopbal uit tot held van de Galiciërs.

FC Kopenhagen* - Ludogorets 0-0 (uitslag eerste wedstrijd 2-1)
Na de 1-2 overwinning in Bulgarije stond Kopenhagen in principe al met één been in de achtste finale. In eigen huis ging het niet meer mis voor de Deense topclub, mede dankzij het verdedigende werk van ex-PSV'er Mathias Jørgensen. In de slotfase viel Virgil Misidjan nog in, maar ook zijn entree leverde Ludogorets niets op.

Sparta Praag - FK Rostov* 1-1 (uitslag eerste wedstrijd 0-4)
FK Rostov, dit seizoen verantwoordelijk voor de uitschakeling van Ajax en PSV in de Champions League, maakte in de heenwedstrijd (4-0 zege) veel indruk. Donderdag werd het allerlaatste sprankje hoop van Sparta na een kleine twintig minuten al de grond ingeboord toen Dmitry Poloz raak schoot na een listig wippertje over de defensie van Aleksandr Bukharov. De thuisploeg maakte nog een eretreffer, die op naam kwam van Vyacheslav Karavaev.

RC Genk* - Astra Giurgiu 1-0 (uitslag eerste wedstrijd 2-2)
Albert Stuivenberg koos ervoor landgenoten Jean-Paul Boëtius en Sandy Walsh op de bank te laten beginnen in het thuisduel met Astra Giurgiu, dat na het 2-2 gelijkspel in Roemenië sowieso moest scoren in België. Dat bleek een te zware opgave. Genk creëerde de meeste kansen in de eigen Cristal Arena en nam halverwege de tweede helft de leiding. Alejandro Pozuelo krulde de bal heerlijk in het doel bij een vrije trap en dat was direct het beslissende doelpunt. In de slotfase viel Boëtius nog wel in.