Gudelj: 'Met mijn goal herstelde ik de rode kaart tegen Roda'

Nemanja Gudelj legde de basis voor de 2-0 Europa League-zege van AZ op Maccabi Haifa, maar baalt dat hij de komende wedstrijden in de Eredivisie vanwege een schorsing aan zich voorbij moet laten gaan.

'Bij een vrije trap van Maarten Martens blokte Jan Wuytens mijn man, waardoor ik vrij kwam te staan en kon scoren', analyseerde Gudelj op de clubwebsite zijn doelpunt acht minuten voor rust, waarmee hij AZ op voorsprong zette. 'Met mijn goal herstelde ik die rode kaart tegen Roda JC Kerkrade.'

'Of ik vandaag uit was op revanche? Ik vond het heel zuur dat ik zaterdag rood kreeg. Ik ben een gretige speler die de duels vol ingaat. Het moment voordat ik de bal wilde blokken, maakte ik een sprongetje. Daardoor leek het erger en kreeg ik rood. Als ik gewoon geblokt had, kreeg ik maximaal geel. Een goed leermoment voor mij. Maar het is niet zo dat ik vandaag anders de duels inging. Nee, dat is gewoon mijn spel.'

'Aan het begin van de tweede helft kreeg Maccabi een paar goede kansen', vervolgde Gudelj. 'Misschien door wat gemakzucht bij ons. Gelukkig kregen we in die slechte fase geen goal tegen. We hebben het een aantal wedstrijden in de laatste fase moeilijk gehad en kregen dan een goal tegen. We bleven nu goed rustig rondtikken, terwijl we op een kans wachtten. Die kans kwam en die maakte Johann Berg Gudmundsson goed af.'

Gudelj is door zijn rode kaart tegen Roda JC voor drie wedstrijden geschorst. 'Op de tribune leef ik gespannen mee, het liefst zou ik het veld induiken. PAOK-uit kan weer mijn eerstvolgende wedstrijd worden. Beide ploegen zijn inderdaad al geplaatst voor de volgende ronde, maar ik wil zo'n duel graag meemaken. Mooie ervaring met dat fanatieke publiek van ze.'

AZ is na vijf wedstrijden zeker van een plek bij de laatste 32 in de Europa League. Net als PAOK Saloniki hebben de Alkmaarders elf punten, waardoor groepswinst - en dus een beschermde status bij de loting - de inzet is tijdens de onderlinge uitwedstrijd op donderdag 12 december.