Guardiola hijst witte vlag door defensieve problemen

Reacties

Manchester City-manager Pep Guardiola is moedeloos na zijn nachtmerrie op Goodison Park zondagmiddag. De ploeg van de Spanjaard werd van de mat geveegd door het effectieve Everton van Ronald Koeman (4-0) en zag koploper Chelsea verder uitlopen.

Guardiola hijst witte vlag door defensieve problemen

Ondanks een balbezitpercentage van meer dan zeventig procent had City weinig in de melk te brokkelen in Liverpool. De bezoekers kwamen met pijn en moeite tot een aantal kansen die niet werden afgemaakt, terwijl bij Everton juist ieder schot op doel erin ging. Guardiola werd er moedeloos van. 'In zo veel wedstrijden creëren we genoeg kansen, maar als onze tegenstanders voor de goal komen, scoren ze en de tweede keer dat ze voor de goal komen scoren ze weer. Dat is mentaal heel zwaar voor mijn spelers, maar dat is ook waarom we sterk moeten zijn en harder moeten werken', vertelt hij aan Sky Sports.

De vier tegengoals bij Everton brengen het totaal van City alweer naar 26 in 21 Premier League-duels. Het leidt tot vraagtekens bij Guardiola. 'Ik ben gelukkig in Manchester, maar voor het eerst in mijn leven krijg ik een hoop tegendoelpunten. Dat is nooit eerder gebeurd en ik wil graag weten hoe het komt.' In zijn periode bij Bayern München kreeg de ploeg van Guardiola drie seizoenen lang nooit meer dan 23 tegentreffers,

Tegendoelpunten Pep Guardiola
Seizoen Club Tegentreffers Nederlagen
2008/09 Barcelona 35 5
2009/10 Barcelona 24 1
2010/11 Barcelona 21 2
2011/12 Barcelona 29 3
2013/14 Bayern München 23 2
2014/15 Bayern München 18 5
2015/16 Bayern München 17 2
2016/17 Manchester City 26* 5*

*Na 21 speelronden

En dat terwijl City in de zomer juist zoveel investeerde in de verdediging. John Stones kwam voor 55 miljoen euro over, maar speelde op bezoek bij zijn oude club één van zijn slechtste wedstrijden van het seizoen. Doelman Joe Hart werd door Guardiola zonder pardon naar de uitgang verwezen, maar zijn vervanger Claudio Bravo heeft één van de laagste reddingspercentages van de competitie. Liefst 42,6 procent van de schoten op doel leidt bij de Chileen tot een doelpunt.

Guardiola gelooft in een manier van verdedigen die gebaseerd is op balbezit, iets wat hem bij Barcelona en Bayern München zes landstitels in zeven jaar opleverde, maar in de Premier League nog niet tot wasdom komt. Dat leek de Spanjaard zich ook te realiseren op Goodison Park.

Pep Guardiola maakte een ontredderde indruk op Goodison Park.
Pep Guardiola maakte een ontredderde indruk op Goodison Park.

Door de nederlaag van zondag heeft koploper Chelsea nu tien punten meer. 'Het gat met Chelsea is te groot. Tien punten is heel veel', geeft Guardiola opvallend terneergeslagen toe. 'Het verschil met de nummer twee is maar drie punten, we zullen zien', aldus de City-manager, die zondagmiddag de grootste nederlaag uit zijn trainerscarrière geëvenaard zag worden. De vijfde verliespartij in de competitie betekende ook een evenaring van zijn seizoensrecord.

Tottenham Hotspur
Van het perfecte begin van Guardiola bij City met zes Premier League-overwinningen op rij is weinig meer over. De club die de Spanjaard voor het eerst pijn deed - Tottenham Hotspur was op 2 oktober met 2-0 te sterk voor The Citizens - is komend weekend opnieuw de tegenstander. Wellicht dat Guardiola tegen Spurs defensieve inspiratie op kan doen.

Het in topvorm verkerende Tottenham heeft met veertien tegentreffers de minst gepasseerde defensie van de Premier League, maar dat is niet de meest indrukwekkende statistiek. De Londenaren kregen namelijk in 21 Premier League-wedstrijden slechts vijf doelpunten tegen uit open spel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.