Koeman in zevende hemel na 'perfecte wedstrijd' tegen City

Manager Ronald Koeman kon zijn geluk niet op na de eclatante 4-0 zege van Everton op Manchester City.

'Een wedstrijd als deze kun je niet plannen', relativeerde hij zijn eigen rol in de stunt. 'Tegen City is het altijd moeilijk, want ze spelen geweldig voetbal. Maar onze tweede helft was gewoon perfect, in elk opzicht', glunderde Koeman tegenover de BBC. 'Mijn ploeg verdient een groot compliment, defensief waren we uitstekend georganiseerd. Daardoor hebben we deze uitslag neergezet en uiteindelijk een perfecte wedstrijd gespeeld.'

Koeman toonde echter ook zijn medeleven ten opzichte van verliezend manager Pep Guardiola, die na een geweldige start bij City nu vijfde staat met een achterstand van tien punten op koploper Chelsea. 'City had misschien betere resultaten verwacht onder Guardiola, maar het is een project waar hij aan werkt. Een nederlaag als deze zal hard aankomen, maar Pep heeft de ervaring om het tij te doen keren. Daar twijfel ik niet over.

Guardiola
Guardiola was redelijk mild na de afgang op Goodison Park. 'In de eerste helft hebben we genoeg kansen gehad om te scoren, we speelden prima. Zij scoorden vervolgens uit hun eerste kans en sloegen direct na rust weer toe. Dat was mentaal zwaar voor mijn spelers', zei hij.

'Natuurlijk moet het beter bij ons. Dit is een verschrikkelijk resultaat voor mijn spelers, maar situaties als deze horen bij voetbal. Zij scoorden uit hun eerste kans en mijn spelers hadden het daarna moeilijk, terwijl we zelf grote kansen misten. Dat is niet alleen het verhaal van deze wedstrijd, maar van ons hele seizoen. Ik heb mijn spelers na afloop verteld dat ze positief moeten blijven. Ze hebben dit seizoen al fantastische dingen laten zien, maar krijgen de laatste tijd niet wat ze verdienen.'

Guardiola ontkent dat hij problemen heeft om zich tactisch aan de Premier League aan te passen. 'Nee, nee. Dat is niet zo', zei hij. 'In Spanje en Duitsland hadden mijn ploegen het meeste balbezit en creëerden we de meeste kansen. Dat is hier ook zo. Bij Barcelona en Bayern München kwam ik ploegen tegen die afwachtten en op de counter wilden scoren. Dat is bij City nu ook zo. Het enige verschil is dat ik bij City weinig doelpuntenmakers in mijn selectie heb en dat we onze kansen dus niet afmaken.'