Grootmachten stellen teleur, Gervinho goud waard

Ghana en Nigeria zijn teleurstellend begonnen aan de kwalificatiecampagne voor het toernooi om de Afrika Cup. Ivoorkust en Tunesië wonnen wel, maar eenvoudig ging dat niet.

Nigeria - Congo 2-3
In eigen huis is Nigeria verrassend onderuit gegaan tegen Congo. Efe Ambrose zette de thuisploeg in de dertiende minuut nog wel op voorsprong, maar door doelpunten van Prince Oniangue en Thievy Bifouma (twee keer) hadden de bezoekers acht minuten na rust een 3-1 voorsprong. Kort voor tijd verkleinde Gbolahan Salami de marge tot één doelpunt, maar daar bleef het bij. Zuid-Afrika, dat vrijdag met 3-0 won bij Soedan, is koploper in Groep A.

Ivoorkust - Sierra Leone 2-1
Gervinho heeft Ivoorkust een nipte overwinning bezorgd thuis tegen Sierra Leone. In eerste instantie weigerden Les Éléphants aanvankelijk te spelen tegen Sierra Leone uit angst voor besmetting met ebola. Vanwege de vrees voor diskwalificatie zijn de Ivorianen alsnog overstag gegaan. Kort voor rust kwamen de bezoekers via Kei Kamara nog op voorpsong, maar Seydou Doumbia en Gervinho zorgden voor de zege. Eerder op de dag won Kameroen in Groep D al met 2-0 van DR Congo.

Ghana - Oeganda 1-1
Tijdens het WK in Brazilië eindigde Ghana teleurstellend als laatste in een groep met Duitsland, Verenigde Staten en Portugal en ook de eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het toernooi om de Afrika Cup liep uit op een teleurstelling. Thuis tegen Oeganda bleef de ploeg van bondscoach Akwasi Appiah steken op een gelijkspel. André Ayew zorgde voor een punt voor Ghana door de openingstreffer van Tony Mawejje ongedaan te maken. Vrijdag kwamen Guinea en Togo al in actie in Groep E; eerstgenoemde won met 2-1.

Tunesië - Botswana 2-1
Ook Tunesië, dat in 2004 de Afrika Cup won, leek met een valse start te beginnen aan de kwalificatie voor het toernooi van 2015 in Marokko. In eigen huis stond het bij de start van de extra speeltijd gelijk tegen Botswana. Vlak voor rust opende Joel Mogorosi de score namens de bezoekers, maar dankzij een doelpunt van Wahbi Khazri leek de wedstrijd te eindigen in een gelijkspel. Een benutte strafschop van Yassine Chikhaoui zorgde uiteindelijk voor de overwinning van Tunesië. Senegal is koploper in Groep G, aangezien het vrijdag met 2-0 won van Egypte.